Kunnen we ons slechter concentreren dan vroeger?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we ons slechter concentreren dan vroeger?

Concentreren is in deze tijd moeilijk dan ooit, maar er is niets fundamenteel mis met ons vermogen tot concentratie. “Dat we ons minder goed kunnen concentreren dan vroeger, daar is geen wetenschappelijk bewijs voor”, zegt concentratie-expert Stefan van der Stigchel bij Spraakmakers.

De aandacht verloren

Onlangs verscheen het boek De aandacht verloren van de vermaarde Britse publicist Johann Hari. Hij luidt daarin de noodklok over ons vermogen om ons te concentreren. Het zou slecht gesteld zijn met ons concentratievermogen en vooral jongeren kunnen niet langer dan een paar seconden hun aandacht bij een onderwerp houden.

Menselijk brein prima in staat tot concentratie

Volgens hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel is ons brein nog steeds perfect georganiseerd om je goed te kunnen concentreren. Voorwaarde is wél dat je de omgeving daar naar is inricht. “Aandacht is een mechanisme waarmee we alleen wat belangrijks voor ons kunnen oppikken uit de wereld.”

Van der Stigchel erkent dat steeds meer mensen moeite hebben hun aandacht bij iets te houden, maar wijdt dit eerder aan de omgeving dan onze fysieke capaciteit. “Als je jezelf omgeeft door allerlei afleiding, bijvoorbeeld in een kantoortuin of door allerlei notificaties op je telefoon, dan gaat het mis.”

Kantoortuin

Belangrijkste reden volgens dat we nu zo vaak het gevoel hebben dat we ons niet meer kunnen concentreren, is het feit dat we onze werkomgeving niet goed inrichten. “Een kantoortuin is natuurlijk dodelijk voor concentratie.” Vandaar dat er steeds meer werkplekken worden gecreëerd waarin je je kan terugtrekken om te focussen.

Altijd 'aan' staan

Ook staan we veel te vaak en te lang 'aan', zegt Hari en daar is Van der Stigchel het mee eens. “We nemen gedurende de dag niet genoeg pauzes.” Ook hij pleit ervoor af en toe uit te schakelen, het werk los te laten en je geest te laten dwalen.

Als we in een hutje op de hei gaan zitten, weg van de alledaagse prikkels en informatiestroom, zijn mensen volgens hem prima in staat zich te concentreren. “Dat gaat in tegen de belangrijkste boodschap van het boek van Hari”, zegt Van der Stigchel. “We kunnen ons wel concentreren, alleen we doen het niet.”

Meer weten over concentratievermogen? Luister het volledige interview met hoogleraar Stefan van der Stigchel terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie