Satelliet vindt methaanlekken: 'Vier vuilnisbelten verantwoordelijk voor groot deel uitstoot'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Satelliet vindt methaanlekken: 'Vier vuilnisbelten verantwoordelijk voor groot deel uitstoot'

Een vuilnisbelt in het Argentijnse Buenos Aires stoot tientallen tonnen methaan per uur uit, vergelijkbaar met de klimaatimpact van anderhalf miljoen auto's. Dat hebben onderzoekers van SRON Netherlands Institute for Space Research gevonden met een satelliet.

Video niet beschikbaar

De onderzoekers wijzen ook vuilnisbelten in India en Pakistan aan als grote uitstoters. De uitkomsten van hun onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in Science Advances.

Het onderzoeksteam gebruikte de Nederlandse satelliet Tropomi om steden met veel uitstoot te identificeren. Buenos Aires (Argentinië), Delhi (India), Lahore (Pakistan) en Mumbai (India) vielen daarbij op. De uitstoot daar ligt gemiddeld dubbel zo hoog als eerdere schattingen die werden gemaakt op basis van wereldwijde inventarisaties.

"Toen we vervolgens inzoomden met een hoge resolutie-satelliet, zagen we dat er in die vier steden vuilnisbelten waren die verantwoordelijk zijn voor een groot gedeelte van die uitstoot", zegt SRON-onderzoeker Bram Maasakkers.

Vervuilender dan CO2

Methaan is een bijna dertigmaal krachtiger broeikasgas dan CO2. Na CO2 is methaan het gas met de grootste bijdrage aan klimaatverandering: ongeveer een kwart van de huidige opwarming wordt erdoor veroorzaakt.

De eerste stap om de uitstoot van de vuilnisbelten omlaag te brengen zou zijn om het afval dat geproduceerd wordt te verminderen, zegt Maasakkers. "Vervolgens kun je ervoor zorgen dat dat organisch afval niet in de vuilnisbelt komt, maar wordt gebruikt voor compost of om biogas te produceren. En ten slotte kun je methaan afvangen door met afdekking te werken en een installatie die het methaangas opvangt."

30 procent minder in 2030

Argentinië en Pakistan behoren tot de meer dan honderd landen die vorig jaar de Global Methane Pledge van de Verenigde Naties tekenden. Daarmee committeerden ze zich aan het terugbrengen van de methaanuitstoot met 30 procent in 2030, al zijn er geen bindende afspraken in het pact opgenomen. India tekende niet.

r1jn methaan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie