Rokers in de wereldpolitiek: '20 sigaren per dag, proficiat excellentie!'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rokers in de wereldpolitiek: '20 sigaren per dag, proficiat excellentie!'

Op Wereld Niet Roken Dag kijkt NOS Met het Oog op Morgen naar de invloed van de sigaret of de sigaar in de wereldpolitiek.

Roken is een ingewikkeld onderwerp voor politici. Ze verdienen aan de belasting, maar de problemen voor de volksgezondheid kosten ook geld. En soms roken politici zelf ook.

Oud-presentator John Jansen van Galen schreef er een boek over: De sigaar aan de macht. Hij vertelt over Willem Drees, een fanatiek niet-roker. "Toen ik bij hem op bezoek was, stond er wel een verzilverde sigarendoos op tafel. Die had hij van de koning van Thailand gekregen en hij vond dat die op tafel moest staan omdat het een cadeau was."

Zuiver lichaam

Een politiek leider als Adolf Hitler ging heel anders om met roken. "Onder zijn regering werd veel geld uitgegeven aan onderzoek naar roken. In 1936 werd er een oorzakelijk verband tussen roken en longkanker gevonden", vertelt biograaf Willem Melching. "Fascisten geloofden toen in een zuiver lichaam en veel sporten. Daar paste roken helemaal niet bij."

Een lastige houding in die tijd. Oud-premier Hendrikus Colijn werd door een verslaggever van de krant ooit gefeliciteerd om zijn 'talent' voor roken. Jansen van Galen: "De verslaggever schreef: 'Hij kan alles. Driemaal premier, een werker, een regent en een roker. Wel 20 sigaren per dag, proficiat excellentie!'"

De rol van roken bij wereldleiders

Ster advertentie
Ster advertentie