'Geen monsterzeges voor de Republikeinen dankzij Generatie Z'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geen monsterzeges voor de Republikeinen dankzij Generatie Z'

De Democraten waren voorbereid op een afstraffing bij de tussentijdse verkiezingen in Amerika. De gevreesde 'Rode Golf', een enorme overwinning voor de Republikeinen, is echter uitgebleven. Correspondent Marieke de Vries praat ons bij in Nieuws en Co.

Nieuws en Co

Waarschijnlijk verliezen de Democraten wel het Huis van Afgevaardigden. Op de samenstelling van de Senaat draait het nog om vier staten, legt De Vries uit: "Georgia, Arizona, Nevada en Wisconsin. Daar is de race nog too close to call. Dat zijn ook de staten waar het in 2020 om spande. Biden won daar met een nipte meerderheid, dat kan nu weer gebeuren. Het kan echt op een paar honderd stemmen aankomen."

Paars

"Het zijn van oorsprong Republikeinse, conservatieve staten. De afgelopen jaren zijn daar veel Democratisch stemmende mensen heen verhuisd. Georgia heeft de filmindustrie aangetrokken met allerlei belastingvoordelen waardoor er nu grote films worden opgenomen. Er is een hele creatieve industrie naar Georgia verhuisd. Je ziet dat het rood daar langzaam verandert in paars omdat er meer blauwe, Democratische stemmen wonen. Hetzelfde geldt voor Arizona, maar dan voor de senioren die uit California naar de woestijn in Arizona zijn verhuisd en ook hun liberale ideeën hebben meegenomen."

De Republikeinen stevenen wel in het Huis van Afgevaardigden af op een meerderheid. "Het zal de komende twee jaar een uitdaging worden voor president Biden om wetsvoorstellen er überhaupt doorheen te krijgen, met zo'n grote tegenstand in het Huis. De Republikeinen hebben al aangekondigd dat ze er alles aan aan doen om het liberale beleid van Joe Biden te dwarsbomen", aldus De Vries.

Generatie Z

De tussentijdse verkiezingen, of midterms, worden vaak gezien als een referendum over de president. Bidens populariteit schommelt al ruim een jaar rond de 40 procent. Dat het verlies zich lijkt te beperken tot het Huis van Afgevaardigden, zal een opluchting zijn voor de president. "Generatie Z is massaal gaan stemmen dit keer", verklaart De Vries. "Die zijn er waarschijnlijk verantwoordelijk voor dat het niet zo'n rode tsunami is geworden als werd gedacht. Geen monsterzeges dus dankzij Generatie Z."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie