Hergebruik van de 'eendenbek' is beter voor het milieu

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Hergebruik van de 'eendenbek' is beter voor het milieu

Van alle uitstoot van broeikasgassen in Nederland komt een procent of zeven op het conto van de zorg. Dat moet anders kunnen, vond een groep coassistenten in Utrecht. Zij richtten de CO2-assistenten op en vertellen erover in Vroege Vogels.

Hergebruik van de 'eendenbek' is beter voor het milieu

Niet schaden

Wanneer een arts bij het afronden van de studie de eed van Hippocrates aflegt, is 'primum non nocere' daar een belangrijk onderdeel van. Dat betekent dat een arts 'ten eerste de patiënt niet zal schaden'. "Maar door het klimaat te veranderen en het milieu te vervuilen, schaden wij de mensheid – en dus ook onze patiënten – wél", zegt Jopke Janmaat, één van de oprichters van de CO2-assistenten.

Een coassistent is een geneeskundestudent in de laatste, praktische fase van de studie. Met de oprichting van de CO2-assistenten, willen de studenten zorgen voor meer aandacht voor duurzaamheid in het medisch curriculum.

Hergebruik

Eén van de manieren om de milieu-impact van de zorg te verminderen, is het hergebruik van materialen. CO2-assistent Amber ten Buuren deed een patiënttevredenheidsonderzoek naar de ‘eendenbek’, het medisch instrument dat voor inwendig onderzoek wordt gebruikt door de gynaecoloog, waaruit blijkt dat patiënten bereid zijn concessies te doen aan comfort als een bepaald type een duurzamer alternatief blijkt te zijn. CE Delft onderzocht de impact (of beter: de Life Cycle Analysis) van de eendenbek, waarvan metalen versies in gebruik zijn, maar ook exemplaren van fossiel en biobased plastic.

Ten Buuren: "Al na zeven keer schoonmaken en hergebruiken is een metalen speculum (de officiële benaming, red.) beter voor het milieu dan een gewoon, plastic speculum. De bio-based eendenbek staat gelijk aan 354 keer hergebruik van het metalen instrument. Maar omdat het metalen instrument makkelijk 500 keer meegaat, is dat vanuit milieuoogpunt de beste keus."

Bewustwording

Het hergebruiken van eendenbekken gaat de zorg natuurlijk niet in één keer duurzaam maken, beaamt Ten Buuren. "Maar het is één van de vele initiatieven om op diverse afdelingen een steentje bij te dragen. Ook de enorme hoeveelheid afval van de operatiekamers zou verminderd kunnen worden.

"Uiteindelijk draait het om de bewustwording, zowel onder artsen als onder patiënten. Wij vinden dat artsen ook een verantwoordelijkheid hebben om die duurzame boodschap te verspreiden."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie