Abortuspil beschikbaar maken bij huisarts is een 'volstrekt logische stap'
- Nieuws
- Abortuspil beschikbaar maken bij huisarts is een 'volstrekt logische stap'
GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet wil dat de abortuspil verkrijgbaar wordt bij de huisarts. Op dit moment is die alleen verkrijgbaar bij een abortuskliniek, en dat maakt het een hoge drempel voor veel vrouwen, vertelt ze in De Nieuws BV. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de initiatiefwet van Ellemeet. En het gaan spannende weken worden, want de abortuswetgeving is en blijft een controversieel onderwerp.
Video niet beschikbaar
De weg naar abortus: voor- en tegenstanders
Het is al langer bekend dat christelijke partijen moeite hebben met de verruiming van de abortuswetgeving, maar afgelopen week kwamen nieuwe tegenstanders naar voren. "FvD is erg kritisch op abortus," zei Pepijn van Houwelingen in het debat over de afschaffing van de bedenktijd. Ellemeet is niet verbaasd: "Het was gewoon onversneden vrouwenhaat."
De abortusdiscussie gaat terug naar eind jaren 60. "Het waren de feministische actiegroepen, waaronder Dolle Mina, die de straat opgingen om te vechten voor de rechten van de vrouw," vertelt politiek duider van BNNVARA, Peter Kee. In de jaren 70 waren de abortusklinieken in Nederland gedoogd, maar niet legaal. "De abortuswetgeving kwam pas een aantal jaar later weer op tafel, en dat ging niet zonder slag of stoot," vertelt Kee. Christelijke partijen waren geen voorstanders. Uiteindelijk trad de abortuswet in werking in 1984, omdat een aantal CDA’ers onder de druk bezweken.
Abortuspil
Het voorstel van de abortuspil bij de huisarts is niet nieuw. Voormalig Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) introduceerde het al in 2016. Het voorstel sneuvelde destijds vanwege de overhand van de christelijke partijen en kritiek afkomstig van de Raad van State. "De wet van Schippers eiste een vergunning, en vanwege het bijkomende bureaucratische werk zagen huisartsen dat niet zitten," vertelt Ellemeet. In de huidige wet is deze voorwaarde eruit gehaald.
De abortuspil is een middel om een zwangerschap vroegtijdig te verbreken. In Nederland zijn deze pillen al beschikbaar in abortusklinieken. Waarom moet het dan ook bij de huisarts? "Veel vrouwen die een zwangerschapsafbreking willen gaan nu al naar de huisarts," vertelt Ellemeet. "En bij de nazorg gaat de helft van de vrouwen ook weer langs de huisarts." Om deze reden is een abortuspil bij de huisarts volgens het Kamerlid een volstrekt logische stap.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Dat er de afgelopen periode twee initiatiefwetten omtrent abortus op de politieke agenda stonden, is niet vreemd. "In het regeerakkoord van Rutte IV is medische-ethiek een vrije kwestie geworden." In tegenstelling tot Rutte III, waarbij CDA en CU de medische-ethische kwesties blokkeerden. Voor Ellemeet is deze kwestie niet puur strategisch. "Ik maak de initiatiefwetten niet om ermee te shinen," lacht Ellemeet. "Het gaat om de vrouwen."