Deze Duitse arts runt een speciale polikliniek voor mensen met langdurige klachten na vaccinatie

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Duitse arts runt een speciale polikliniek voor mensen met langdurige klachten na vaccinatie

In Nederland hebben 444 mensen zich gemeld met langdurige klachten na hun coronavaccinatie. Dat maakt de organisatie C-support vandaag bekend. In Duitsland zijn deze klachten al langer bekend en worden ze het 'Post-vaccinatie-syndroom' genoemd. Cardioloog Bernhard Schieffer uit Marburg zette een polikliniek op voor mensen met deze langdurige klachten na vaccinatie.

Dokter Schieffer is één van de eersten in Duitsland die dit ‘Post-vaccinatie-syndroom’ op het spoor kwam. Hij vertelt erover in een telefonisch interview: "Na de eerste coronawinter, nadat de vaccinatiecampagne was begonnen zagen wij mensen met bijvoorbeeld spierpijn, hersenmist en concentratieproblemen in onze polikliniek. De meesten ontwikkelden deze klachten na een corona-infectie, maar bij sommigen deden deze klachten zich voor na vaccinatie."

"Ik ben 100% pro-vaccinatie, er is geen weg uit de pandemie zonder vaccinatie”, benadrukt cardioloog Schieffer tot tweemaal toe in het telefoongesprek. Zijn kliniek heeft tot nu toe zo’n 500 á 600 patiënten met klachten na vaccinatie gezien. “De aantallen zijn laag vergeleken met het aantal vaccindoses dat is toegediend (in Nederland ongeveer 39 miljoen, red.). Volgens de bekende registraties gaat het om zo’n 0,02 tot 0,03% van de gevallen."

Post-Vaccinatie-Syndroom

Wie in Nederland Googelt naar informatie over langdurige klachten na coronavaccinatie, vindt praktisch niets. In Duitsland is het fenomeen al uitvoerig beschreven in de media en heeft ook minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach het 'Post-Vac-Syndrom' benoemd:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

Volgens Schieffer moet deze kleine groep patiënten serieuzer genomen worden. Ook in Duitsland is er nog veel werk aan de winkel, vindt hij. Vooral onderzoek naar de oorzaak van de klachten acht hij hard nodig. "Er is een hoofdschakelaar die we nog niet gevonden hebben." Tegelijkertijd is hij ook groot pleitbezorger voor de vaccinatiecampagne: "We moeten de kwetsbare mensen vaccineren."

De cardioloog wijst er ook op dat het risico op Long Covid voor een ongevaccineerde vele malen groter is, dan het risico op langdurige klachten na vaccinatie.

Long Covid

Volgens de arts uit Marburg is Post-Vac-Syndroom hetzelfde als Long Covid. "Het zijn dezelfde symptomen." De vraag is dan: hoe weet je dat mensen ziek geworden zijn door het vaccin, en niet door een Covid-infectie? "We zien twee typen patiënten", zegt Schieffer daarover. "Er zijn er die enkele uren na toediening van het vaccins klachten ontwikkelen en niet herstellen, en er zijn er die enkele weken na vaccinatie pas ziek worden."

Ook in die gevallen is volgens Schieffer wel degelijk hard te maken dat de klachten door het vaccin veroorzaakt worden. "Met een labtest is vast te stellen of een patiënt alleen antistoffen tegen het spike-eiwit in het vaccin, of bredere antistoffen tegen het virus heeft."

Eerder maakte de EO voor NPO Radio 1 de podcastserie 'Long Covid, de schaduwpandemie', over de tienduizenden Nederlanders die kampen met langdurige Covid-klachten. Luister deze via je favoriete podcastapp of hier.

'Begin zo snel mogelijk'

Net als bij Long Covid herstellen de meeste patiënten, vertelt Schieffer. Maar ook in deze patiëntengroep is er een deel van de patiënten die geen tekenen van herstel vertonen. Net als bij Long Covid zijn sommige patiënten voor het grootste deel van de dag bank- of bedgebonden en kunnen ze nauwelijks functioneren.

"Mijn beperkte ervaring laat zien dat Post-Vac-patiënten zo snel mogelijk behandeld moeten worden", aldus Schieffer, die patiënten vanuit Spanje tot Finland zegt te zien. "Begin zo snel mogelijk met zoeken naar de oorzaak. Pak bijvoorbeeld snelle schommelingen van de bloeddruk aan. Zoek daarnaast naar alle soorten allergieën; de meeste patiënten zijn jong en blijken allerlei soorten allergieën te hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie