Podcast
EO

Nieuwe podcast toont hoe ernstig Long Covid is voor patiënten en maatschappij

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe podcast toont hoe ernstig Long Covid is voor patiënten en maatschappij

Het zijn vaak jonge, actieve mensen, die volop in het leven staan. Na een corona-infectie denken ze vast snel beter te worden, maar dat gebeurt niet. De 36-jarige Tjalco bijvoorbeeld, die in de nieuwe podcast Long Covid, de schaduwpandemie vertelt dat hij niet eens de trap op kan lopen zonder te moeten uitrusten.

De afgelopen maanden doken journalisten Rianne van der Linden en Anne-Sophie van den Toren van de EO in de wereld van Long Covid, waar duizenden mensen aan lijden. De patiënten voelen zich onbegrepen, want niemand lijkt te kunnen vertellen wat er precies met ze aan de hand is.

"Ik word al anderhalf jaar wakker alsof ik de avond ervoor een hele fles slechte wijn heb gedronken. Ik voel een uitputting in mijn hele lichaam die me gewoon uitschakelt. Het is niet te beschrijven", vertelt Tjalco in de podcast. Een tijd geleden was het nóg erger: "Als ik de afwasmachine uitruimde, moest ik halverwege stoppen om twee uur te gaan liggen."

Ook de 25-jarige Charlotte komt aan het woord, die zich maandenlang ‘als een zombie voelde’. “Ik ging wel naar mijn werk, maar ik herinner me niet eens meer wat ik daar precies deed”, vertelt ze.

Lichamelijk of psychisch?

In de serie voor NPO Radio 1, waarvan de eerste twee afleveringen vanaf vandaag online staan, gaan de journalisten op zoek naar antwoorden. Wat is Long Covid eigenlijk precies? En is het een lichamelijke ziekte, of zit er ook een psychische component aan?

Dat laatste wordt door veel mensen gedacht, blijkt uit onderzoek van DataIM, dat in opdracht van de podcast is uitgevoerd. Ongeveer 12 procent van Nederland denkt dat Long Covid wordt veroorzaakt door psychische factoren. Met name jongeren denken dit (25 procent). Ongeveer 1 op de 7 Nederlanders denkt dat Long Covid vergelijkbaar is met een burn-out.

Het hele onderzoeksrapport is onderaan dit artikel in te zien.

Wetenschappers

Ook wetenschappers leggen verschillende accenten. Zo is longarts Merel Hellemons te horen, die alle wetenschappelijke onderzoeken bijhoudt en wijst op de lichamelijke oorzaken die inmiddels gevonden zijn. Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen vindt daarentegen dat de psychische component bij long covid teveel over het hoofd gezien wordt.

De eerste twee afleveringen van Long Covid, de schaduwpandemie zijn nu te horen in onder anderen Spotify, Apple Podcasts en de NPO Radio 1-app. De podcast is het best te vinden als je 'schaduwpandemie' zoekt in je app.

Ook zijn ze hieronder te horen:

#1 - Schaduwpandemie - 1. Er is iets aan de hand - Long Covid en de kwakzalverindustrie

#2 - Schaduwpandemie - 2. Er gebeurt iets in het lichaam - Long Covid en de kwakzalverindustrie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie