Corruptieschandaal EU: Qatar 'intimideert' openlijk België

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Corruptieschandaal EU: Qatar 'intimideert' openlijk België

Het wordt gezien als het grootste corruptieschandaal van de Europese Unie ooit. Qatar zou Europese besluitvorming hebben willen beïnvloeden door Europarlementariërs om te kopen. Dit kwam allemaal aan het licht dankzij Belgisch speurwerk. Maar nu dreigt Qatar met consequenties voor België.

Qatar dreigt met consequenties voor België

Intimidatie Qatar

De rijke Golfstaat voelt zich onheus bejegend door het corruptieonderzoek. In een waarschuwing aan België spreekt Qatar van "een negatief effect" op de diplomatieke betrekkingen en de gasbevoorrading.

"Je kan dit niet anders interpreteren als intimidatie", vertelt Bart Eeckhout, journalist bij de Belgische krant De Morgen, in Bureau Buitenland. Sinds de oorlog in Oekraïne heeft de EU zich proberen los te koppelen van de Russische gasafhankelijkheid. Meteen kwam Qatar als grootste producent van vloeibaar LNG-gas in beeld. "Het lijkt nu alsof Qatar het gas als hefboom wil gaan gebruiken."

Europese zenuwachtigheid

Opvallend vindt Van Eeckhout dat Qatar het land zo openlijk intimideert. "België is een belangrijke doorhaven voor LNG-gas naar buurlanden als Duitsland en Frankrijk.'' Twee landen die juist enorm afhankelijk worden van het gas uit Qatar. En daarom wel eens diplomatieke druk kunnen uitoefenen op de Belgische autoriteiten, legt de journalist uit.

"Duitsland heeft recentelijk een meerjarige gasdeal gesloten met Qatar. De Franse president Emmanuel Macron reageerde op de waarschuwing uit Qatar en hield zich redelijk op de vlakte." Allemaal tekenen die volgens Van Eeckhout kunnen wijzen op Europese zenuwachtigheid wegens de afhankelijkheid uit Qatar.

"Het bedelen voor gas bij Qatar komt met een prijs. Maar ik denk niet dat de onafhankelijke rechterlijke macht onder de indruk zal zijn van de Qatarese waarschuwing. De onderzoeksrechter, die de zaak leidt, staat bekend als een superspeurder die achter de grote haaien aan gaat. Bovendien komen er bijna dagelijks nieuwe namen naar voren in het corruptieschandaal. De laatste steen is zeker niet omgekeerd in deze zaak."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie