Handelsoorlog dreigt tussen EU en VS

foto: Ludovic MARIN / AFPfoto: Ludovic MARIN / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Handelsoorlog dreigt tussen EU en VS

Er dreigt een nieuwe handelsoorlog tussen de EU en de Verenigde Staten. Oorzaak is een nieuw Amerikaans pakket, waarmee de Biden-regering honderden miljarden dollars uittrekt voor subsidies aan het Amerikaanse bedrijfsleven. En dat is tegen het zere been van Europa, legt senior econoom Rabobank Maartje Wijffelaars uit in Bureau Buitenland.

Handelsoorlog dreigt tussen de EU en de VS

De zogenoemde Inflation Reduction Act (IRA) moet de Amerikanen energiezekerheid geven. Ook zou het hen helpen de klimaatdoelen te halen. Binnen Europa wordt er bezorgd gereageerd op de plannen. Wijffelaars: ''De EU is bang voor een leegloop van de eigen Europese industrie. Want met dit Amerikaans pakket wordt het aantrekkelijk voor grote investeerders en bedrijven om naar de Verenigde Staten te gaan''.

Volgens Amerika-kenner Paul Verhagen zit er meer achter de Amerikaanse plannen. ''De VS gaan hiermee de strategische strijd aan met China. Met als doel om China te ontkoppelen. Dat betreft de hightech-sector, denk aan chips die zo belangrijk zijn voor de industrie. Daarin willen de VS de leider zijn op de wereldmarkt.''

Vandaag spreken de Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Joe Biden elkaar. De Franse president liet eerder al weten het Amerikaans pakket agressief te vinden en waarschuwde ervoor dat het het Westen kan verdelen.

Hoe groot de zorgen ook binnen de EU zijn, een duidelijk antwoord van de EU moet nog geformuleerd worden. Volgens Wijffelaars zijn er al signalen dat de Fransen en Duitsers daarin samen willen optrekken. “Er zijn wat stappen gezet, maar de echte coördinatie moet nog komen binnen Europa.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie