Eenzaamheid grijpt in Nederland snel om zich heen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eenzaamheid grijpt in Nederland snel om zich heen

"Als je kijkt hoe tegenwoordig woonwijken gebouwd worden, is dat bijna een recept voor eenzaamheid", zegt Denker des Vaderlands Paul van Tongeren bij Stand.nl.

Video niet beschikbaar

Uit onderzoek blijkt dat ruim 40 procent van de Nederlanders op de een of andere manier eenzaam is. In 2019 was dat nog ruim 30 procent. Het kabinet trekt nu miljoenen extra uit om de eenzaamheid tegen te gaan. Dat geld wordt besteedt aan onderzoek en anti-eenzaamheidsprojecten.

In Stand.nl vandaag de stelling: 'We moeten meer doen om eenzaamheid te bestrijden.'

'Geen gevoel van samenzijn'

"Ik was een paar jaar geleden dag in, dag uit eenzaam", zegt de nu 20-jarige Emma bij Stand.nl. Ze noemt haar situatie van toen heel stereotyperend. "Ik was alleen in de pauze. En als er groepjes gemaakt moesten worden in de klas, hoorde ik daar natuurlijk niet bij." Ze beschrijft hoe ze voelde "dat je wel veel mensen om je heen hebt, maar je hebt niet dat gevoel van samenzijn". Emma dacht zelfs: "Ik ben er nog wel, maar als dat niet zo was zou dat ook goed zijn." Ze denkt dat haar eenzaamheid ontstond doordat ze niet genoeg social skills had "en ook niet genoeg zelfverzekerdheid".

Uiteindelijk kwam Emma terecht bij een stichting voor eenzame jongeren. "Daar ga je aan doelen werken die je aan jezelf stelt." Inmiddels gaat het veel beter met haar. "Ik vind het nu heel leuk om mensen te ontmoeten."

'Nieuwe woonwijken zijn recept voor eenzaamheid'

"Er zijn structurele oorzaken voor die eenzaamheid, die een gebrek aan de alledaagse contacten is", zegt Denker des Vaderlands Paul van Tongeren. Een belangrijke oorzaak vindt hij de manier waarop wij wonen. "Als je kijkt hoe tegenwoordig woonwijken gebouwd worden, is dat bijna een recept voor eenzaamheid. Dus als je mensen boven op elkaar pakt in grote pakhuizen, waar ze alleen met de lift naar de parkeergarage gaan, om met de auto te rijden naar een winkelcentrum waar ze boodschappen doen, dan komen ze nooit iemand tegen."

Ook stelt Van Tongeren dat er steeds meer woonwijken zonder winkels zijn. "Waar geen buurthuis is, waar geen café is en geen bibliotheek is." Hij zegt dat het tegenkomen van mensen in een kleinschalige omgeving belangrijk is om eenzaamheid tegen te gaan.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie