Acute zorg weg uit ziekenhuis Winterswijk? 'Wij hebben bestaansrecht'

foto: Silvia Knape (KRO-NCRV)
  1. Nieuwschevron right
  2. Acute zorg weg uit ziekenhuis Winterswijk? 'Wij hebben bestaansrecht'

De zorg wordt steeds duurder en moet meer gecentraliseerd worden, vindt Den Haag. En dat zal pijnlijke consequenties hebben, bijvoorbeeld voor het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Spraakmakers-verslaggever Thomas Schuurman liep mee om te kijken waar in 2023 de nadruk op komt te liggen, waaronder het eventuele verdwijnen van acute zorg.

Acute zorg

"Het SKB is zeker belangrijk voor de regio. Mensen komen hier graag, het is in de buurt voor velen, anders moeten ze erg ver reizen", zegt Silvia Knape, manager acute zorg in het SKB Winterswijk. "En hetzelfde geldt voor verpleegkundigen, die werken hier graag. In tegenstelling tot andere ziekenhuizen hebben wij eigenlijk binnen het verpleegkundig gebied op de eerste hulp en de IC geen tekorten. Wij leveren gewoon de goeie basiszorg voor de bewoners in Oost Achterhoek."

Het gaat om slimmere zorg, zegt minister Kuipers. "Maar ik denk dat wij het hier heel slim organiseren. Omdat wij een klein ziekenhuis zijn, kennen we elkaars krachten goed", zegt Knapen. "We moeten vooral dat doen waar we goed in zijn en wij zijn goed in de basiszorg. En niet in grote trauma zorg. En dat willen we ook helemaal niet, want daar hebben we onze partners voor in Enschede, Doetinchem en in Nijmegen."

Onnodige onrust

Inge de Wit is sinds anderhalf jaar directeur van het ziekenhuis. Zij maakt zich nog niet direct zorgen om sluiting van de SEH, al zorgt de discussie al wel voor de nodige onrust. "Wat ik heel erg belangrijk vind is dat wij in die acute zorg nu niet een discussie hebben over waar moet die terechtkomen, maar gewoon zorgen dat die bekostiging er is en dat daar rust op de lijn komt", zegt De Wit.

Harry Jansen is al acht jaar verpleegkundige op de spoedeisende hulp van SKB. "Eigenlijk staat sinds m'n opleiding spoedeisende hulp op verschillende plekken onder druk. Ik heb in LangeLand in Zoetermeer gewerkt. Daar zijn alle spoedeisende hulp samen gegaan met de hoop dat de verpleegkundigen allemaal bij de grote ziekenhuizen zouden gaan werken. Daar zitten ze nog steeds met dezelfde tekorten. Dus het helpt niet om alles samen te voegen."

"Ik ben ervan overtuigd dat we goed bestaansrecht hebben", zegt Silvia Knape. "Ik ben er vrij rustig onder. Ik denk dat wij hier hele goeie zorg leveren en dat we aan een grote behoefte voorzien in de Achterhoek. Ik denk dat ze niet zonder ons kunnen."

Het dilemma rond thuismedicatie

Soms is het voor de patiënt fijner om thuismedicatie toegediend te krijgen. Maar dat is wel duurder. Verslaggever Thomas zoekt uit hoe het ziekenhuis met dit dilemma omgaat:

Verhalen van Spraakmakers: pijnpunten van ziekenhuizen voor 2023 - deel 2

Een stijgende energierekening

De energierekening gaat volgend jaar met 1,2 miljoen euro omhoog. Hoe anticipeer je hierop? Luister aflevering 3:

Reportage streekziekenhuis Winterswijk deel III

Huiskamer-gevoel in het ziekenhuis

De gevolgen van vergrijzing zijn er steeds zichtbaarder: het komende jaar worden er weer meer 70-plussers met complexe zorg in het ziekenhuis verwacht. Sinds 1,5 jaar heeft het ziekenhuis een plek waar ouderen in een huiselijke omgeving kunnen herstellen. Luister aflevering 4:

Verhalen van Spraakmakers: pijnpunten van ziekenhuizen in 2023 - deel 4

'Geen makkelijk jaar'

"2023 gaat geen makkelijk jaar worden. Ik denk dat heel ziekenhuis-land dat wel voelt", zegt directeur Inge de Wit in de laatste aflevering. "Dat heeft alles te maken met landelijke ontwikkelingen, stijgende energieprijzen maar met wat de nieuwe CAO gaat betekenen en of we compensatie krijgen." Luister aflevering 5:

Verhalen van Spraakmakers: pijnpunten van ziekenhuizen in 2023 - deel 5

Ster advertentie
Ster advertentie