Binnenland
NOS

Duitse ziekenhuizen willen helpen met wegwerken Nederlandse wachtlijsten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse ziekenhuizen willen helpen met wegwerken Nederlandse wachtlijsten

De ruim 300 ziekenhuizen in de Duitse
deelstaat Noordrijn-Westfalen kunnen op grote schaal bijdragen om de lange
wachtlijsten in Nederland weg te werken. Dat zegt Alex Friedrich, de
bestuursvoorzitter van het academische ziekenhuis in Münster - waar al eerder
Nederlandse patiënten werden behandeld.

Bekijk hier het hele gesprek in het NOS Radio 1 Journaal

Video niet beschikbaar

Het aanbod komt kort na de zoveelste somber stemmende cijfers in de maandelijkse Monitor Toegankelijkheid van Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit. De wachtlijsten nemen niet af. In april wachtten 100.000 tot 120.000 patiënten al maanden op een operatie. Dat is sindsdien niet veranderd.

Volgens de Groningse hoogleraar Gezondheidseconomie Jochen Mierau voldoet de Nederlandse zorg daarmee feitelijk niet meer aan de wettelijke zorgplicht.

Meer ziekenhuizen

Een snelle oplossing vanuit de eigen zorgsector is niet in zicht. Volgens de NZa is het ziekteverzuim onder zorgpersoneel nog steeds erg hoog. Dat komt bovenop het structurele personeelstekort dat al bestond.

Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zei begin dit jaar al tegen vakblad Skipr dat de inhaalzorg dit jaar niet weggewerkt wordt. "Een belangrijk deel zal pas volgend jaar plaatsvinden. Dan schets ik nog het gunstige scenario: dat er na omikron geen nieuwe grote besmettingsgolf aankomt."

Friedrich, die jarenlang als hoogleraar en arts-microbioloog in Nederland werkte, ziet mogelijkheden om te helpen. Qua zorgcapaciteit is dat volgens hem haalbaar. Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan Nederland, heeft ongeveer net zoveel inwoners als Nederland, maar veel meer ziekenhuizen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie