NOS Met Het Oog Op Morgen
NOS

Nieuwe Stem NOS Met het Oog op Morgen bekendgemaakt

foto: Stefan Heijdendael
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Stem NOS Met het Oog op Morgen bekendgemaakt

Hanneke de Jonge is de nieuwe Stem van NOS Met het Oog op Morgen. Dat werd bekendgemaakt tijdens een speciale feestelijke uitzending vanuit Desmet Studio’s in Amsterdam. De Jonge wordt de opvolger van Hans Hogendoorn (76) die sinds de allereerste aflevering - 48 jaar geleden - de Stem was van zowel de iconische intro als de rubrieksaankondigingen.

Aan de stemwedstrijd, die voor iedereen openstond, deden 7183 mensen mee. Daaruit werd een longlist van 170 stemmen geselecteerd, die door de jury werd teruggebracht tot elf.

Uniek en eigentijds karakter

De jury was unaniem van oordeel dat Hanneke de Jonge het beste voldeed aan de criteria: uniek, herkenbaar, eigentijds met karakter, passend bij het tijdstip en het programma en zowel urgentie als warmte hebben. Daarnaast moet de stem uitnodigen om te gaan luisteren en om te blijven luisteren. De Jonge zal naar verwachting volgende maand het stokje van Hans Hogendoorn overnemen.

Hartverwarmende reacties

Redactiechef van Het Oog Marion van de Wouw: "We zijn heel erg blij dat we een stem hebben gevonden die net zo goed bij het programma past als die van Hans, maar ook een heel eigen karakter heeft. Naam en baan hebben niet meegespeeld bij de keuze, alleen de criteria die de jury had geformuleerd."

"Achteraf gezien hadden we dus niet zover hoeven zoeken. Maar het was ontzettend leuk en hartverwarmend dat zo ontzettend veel mensen meededen aan de wedstrijd. En zonder de wedstrijd waren we ook niet aan Hanneke de Jonge gekomen."

Erg veel stemmen

Vanwege het onverwacht grote aantal inzendingen was de inzendtermijn verkort van drie weken tot anderhalve week. Anders had de jury - die bestond uit NOS Journaal-presentator Rob Trip (voorzitter), Nieuws en Co-presentator en NOS-stemcoach Fleur Wallenburg, Fernando Halman, de stem van NPO Zapp, dj en stemacteur en plaatsvervangend hoofdredacteur van NOS Nieuws Bart Leferink - het niet meer kunnen bolwerken.

De eerste uitzending van NOS Met het Oog op Morgen was op 5 januari 1976. Al sinds het begin is (een bewerking van) Gute Nacht Freunde van Reinhard Mey’s de iconische openingsmuziek.

Nieuwe Stem NOS Met het Oog op Morgen bekendgemaakt

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie