Nooit Meer Slapen
VPRO

'We hebben ouderen verbannen naar de rand van de samenleving'

foto: Michiel Hendryckx
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We hebben ouderen verbannen naar de rand van de samenleving'

Schrijver Chris de Stoop voelt schaamte voor de manier waarop onze samenleving is omgegaan met ouderen gedurende de coronapandemie. In Nooit Meer Slapen vertelt hij over het drama dat zich afspeelde binnen verzorgingstehuizen en hoe de rest van de samenleving daar te weinig aandacht voor had. "Hoe het is in een zorgcentrum om zo’n uitbraak over je heen te krijgen? En hoe kom je dan, 30, 40, 50 doden later er weer uit?"

Chris de Stoop (journalist en schrijver) - Nooit meer slapen

Het drama in verzorgingstehuizen

De Vlaamse schrijver en journalist Chris de Stoop is gewend om zich vast te bijten in obscure verhalen die normaliter ver onder de radar blijven. Voor zijn nieuwste boek Hemelrijk dook hij echter in een onderwerp waar niemand de afgelopen twee jaar omheen kon: de corona-pandemie.

Desalniettemin gaat ook dit verhaal over een drama dat naar zijn idee sterk onderbelicht is gebleven de afgelopen twee jaar: het drama in de verzorgingstehuizen. "Niemand heeft eigenlijk een beeld van binnenuit gebracht," vertelt De Stoop. "Hoe het is in een zorgcentrum om zo’n uitbraak over je heen te krijgen? En hoe kom je dan, 30, 40, 50 doden later er weer uit?"

Hemelrijk

Chris de Stoop schreef het boek Hemelrijk om eindelijk dat perspectief aan de buitenwereld te presenteren. Het werd een boek met twee verhalen. Allereerst het verhaal van zijn eigen familie: over zijn eigen rol als mantelzorger voor zijn moeder, en over haar strijd met dementie waaraan ze kwam te overlijden op de vooravond van de pandemie.

Het tweede verhaal betreft zijn zoektocht naar de waarheid achter het massaal besproken nieuwsbericht waarin een Sinterklaasbezoek aan het Belgische verzorgingstehuis 'Hemelrijk' vele doden tot gevolg had. Het verhaal zorgde voor veel ophef in de media, maar volgens De Stoop slaagden weinig programma’s erin om stil te staan bij een belangrijke oorzaak van het drama: de continue eenzaamheid waarin de ouderen zich verkeerden gedurende de lockdowns.

Serieuze lessen

Volgens De Stoop tonen beide verhalen aan hoe zeer wij ons als samenleving moeten schamen voor de manier waarop de samenleving zijn ouderen behandelt. "De kloof tussen ouderen en de samenleving is nooit groter geweest dan nu, zeker na de coronacrisis."

Daarom moeten we volgens De Stoop als samenleving serieuze lessen trekken uit het drama dat zich in verzorgingstehuizen heeft afgespeeld. "Als er één groep is die gereïntegreerd moet worden, dan zijn het ouderen. In de buurten, in het maatschappelijk weefsel waarin ze altijd geleefd hebben, maar ook in de media en in de politiek. Op alle lagen van de samenleving."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

2000 x Nooit Meer Slapen! is nu te beluisteren als podcast in je favoriete podcastapp, of te bekijken via vpro.nl/nooitmeerslapen.

De daadwerkelijke 2000ste uitzending van Nooit Meer Slapen is op woensdag 2 februari. Te gast is Femke van der Laan. Zij schreef Aan de randen van de dag, een openhartig boek over het leven met haar in 2017 overleden man Eberhard van der Laan.

Ster advertentie
Ster advertentie