Podcast
VPRO

2000 keer Nooit Meer Slapen

foto: Nooit Meer Slapen
  1. Nieuwschevron right
  2. 2000 keer Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen beleeft haar 2000ste uitzending! Om dat te vieren, vraagt Wilfried de Jong presentatoren Pieter van der Wielen en Lotje IJzermans het hemd van het lijf in een speciale podcast aflevering. Ze praten over de kunst van het interviewen, de drang om nergens bij te horen en de krentenbollen van Peter R. de Vries.

Toegankelijk enthousiasme

Al vanaf de eerste uitzending draait Nooit Meer Slapen, als cultureel programma op de late avond van Radio 1, om toegankelijk enthousiasme. Dat was volgens Lotje IJzermans een zeer bewuste insteek.

Hoewel zij nu vooral bekend staat als de presentator die op vrijdagavond het roer van Pieter van der Wielen overneemt, is zij als oorspronkelijke eindredacteur ook verantwoordelijke voor het initiële concept van Nooit Meer Slapen. "Ik was eerst eindredacteur van De Avonden en dat was een programma dat heel erg uitging van voorkennis. Dan ging je heel erg over de tweede strofe of het derde kwatrijn van het gedicht praten. Voor mij had dat niet veel bekoring."

Lotje vond het allesbehalve de bedoeling dat mensen zich buitengesloten zouden voelen als ze 's nachts de radio aan zetten, alleen maar omdat ze bepaalde dingen niet wisten. "Het is zo simpel om iets toegankelijk te maken. Dan zet je even een komma en leg je uit wat het is en dan praat je weer door." Het bleek een succesformule. Want nu, 2000 uitzendingen verder, kan Lotje, samen met Pieter, presentator van het eerste uur, op een legio aan mooie verhalen terugkijken.

Luister hier naar 2000 x Nooit Meer Slapen! - Nooit meer slapen

Krentenbollen van Peter R.

Zo kijkt Pieter met weemoed en bewondering terug naar het gesprek met Peter R. de Vries, van wie hij altijd al fan was. Het meest merkwaardige uit die uitzending bleek achteraf niet te gaan over een van de Vries’ spraakmakende zaken, noch over zijn carrière pad in de televisiewereld. Nee, het betrof een zak krentenbollen.

Die bewuste zak viel Pieter tijdens de voorbereidingen op toen hij het Holleederproces volgde: "Die Holleeder zat hem echt aan te loeren. Heel intimiderend. En Peter pakt uit zijn tas een zak met krentenbollen en gaat in alle rust zo’n krentenbol zitten verorberen."

Het moment fascinerende Van der Wielen dermate dat hij er Peter R. midden in de nacht naar vroeg. Het antwoord dat hij daarop terugkreeg, bleek dermate vermakelijk dat het fragment een eigen leven ging leiden. "Het werd onder andere met plezier gedeeld op nu.nl. Toen werd hij doodgeschoten, en toen heeft iemand op het plaats delict een zak krentenbollen neergelegd. Dat ontroerde me ontzettend. Ik dacht toen van 'goh, wat gepast' en eigenlijk toch grappig. Ja, toch voor die zak krentenbollen."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

2000 x Nooit Meer Slapen! is nu te beluisteren als podcast in je favoriete podcastapp, of te bekijken via vpro.nl/nooitmeerslapen.

De daadwerkelijke 2000ste uitzending van Nooit Meer Slapen is op woensdag 2 februari. Te gast is Femke van der Laan. Zij schreef Aan de randen van de dag, een openhartig boek over het leven met haar in 2017 overleden man Eberhard van der Laan.

Ster advertentie
Ster advertentie