Gezondheid
KRO-NCRV

Overheid aan zet om gezondere keuze makkelijker en goedkoper te maken? 'Het helpt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overheid aan zet om gezondere keuze makkelijker en goedkoper te maken? 'Het helpt'

De plannen van de overheid om overgewicht, roken en drankmisbruik tegen te gaan, werken tot op heden niet. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Is het daarom tijd dat de overheid ingrijpt? "Het helpt als de overheid de gezondere keuze de makkelijkste en goedkoopste maakt", zegt Mark Monsma, directeur Samenwerkende GezondheidsFondsen, bij Spraakmakers.

'Hoop te winnen'

Volgens Monsma moet het "tempo omhoog" in de strijd tegen overgewicht, roken en drankmisbruik, ook al bepalen mensen "in essentie" zelf wat ze nuttigen. Maar 80 procent van het aanbod in de supermarkt is ongezond, meldt de directeur van de samenwerkende gezondheidsfondsen. "We weten uit onderzoek dat het makkelijker maken van een gezondere keuze werkt. Daar valt een hoop te winnen", zegt Monsma.

Daarom zou de overheid een handje moeten helpen. "Uiteindelijk willen we dit om ervoor te zorgen dat de druk op de zorg verminderd wordt en een vitale economie behouden", aldus Monsma. Bovendien zouden mensen "geholpen willen worden" daarin. Frank van Lenthe, hoogleraar sociale epidemiologie, benadrukt hoe "moeilijk" het is om te weerstaan. "We maken te veel een individueel probleem, terwijl we er allemaal last van hebben."

Inrichting samenleving

"Het debat wordt gestuurd in de richting dat individuen het niet kunnen weerstaan", gaat Van Lenthe verder. Volgens de hoogleraar moeten we op zoek naar de oorzaken en kijken naar de "inrichting" van de maatschappij. "Het is onwaarschijnlijk dat we in Nederland die enorme toename hebben doordat we allemaal meer zin hebben in suiker. Die toename in overgewicht worden veroorzaakt door onze omgeving."

"Je hebt natuurlijk eigen verantwoordelijkheid", voegt Van Lenthe daaraan toe. "De mogelijkheden om dit te weerstaan, verschillen per groep in de samenleving. Het komt vaker voor bij mensen in lagere sociale groepen. Het is aanzienlijk moeilijker om de gezonde keuze te maken als je geldgerelateerde stress ervaart."

Moreel appèl

"De norm van elk bedrijf zou moeten zijn dat 80 procent van hun producten gezond zijn", reageert Willem Lageweg, directeur van Transitiecoalitie Voedsel. "Er moet een veel krachtiger moreel appèl gedaan worden op bedrijven." Daar sluit luisteraar John van der Zeeuw zich bij aan: "We zouden eens maatschappelijk moeten beslissen om gezonde producten goedkoper te maken." Remy Dirks kan zich daar niet in vinden: "De overheid wil alles bepalen. Het voelt als een openluchtgevangenis tegenwoordig."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie