Cultuur & Media
AVROTROS

Overgewicht: eigen schuld, dikke bult?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overgewicht: eigen schuld, dikke bult?

"Eén procent van de kinderen in Nederland eet voldoende groente", vertelt prof. dr. Jaap Seidell in dr Kelder en Co. "Bovendien eten ze hun lichaamsgewicht aan suiker per jaar." Seidell wijst in het gesprek met Jort Kelder op de "bubbel van influencers, marketing en ongezond voedsel" op socialemedia-kanalen als YouTube en Instagram.

Vet belangrijk

Volgens de voedingsprofessor is "alles gericht op overmatige consumptie." Seidell: "Kinderen worden heel geraffineerd verleid ongezonde keuzes te maken. We hebben weleens uitgerekend dat er drieduizend keer zoveel geld wordt uitgegeven aan het promoten van ongezonde keuzes in vergelijking tot gezonde keuzes."

Genetisch component: 80% kans bij ouders met overgewicht

Maar ook een genetisch component speelt een rol, vertelt Seidell. "Als je twee ouders met obesitas hebt, en je bent als kind ook al een beetje te zwaar, dan is de kans dat je zelf obesitas krijgt als volwassene tachtig procent. Bij een slank kind met slanke ouders is dat ongeveer vijf procent."

Volgens Seidell is eten als een "bal die je voor je uit duwt. Dat moet je zelf doen, niemand kan voor jou eten of bewegen. Maar de helling waartegen je de bal moet duwen, die bepalen we samen. En die helling moeten we naar beneden brengen. Dat gaat over prijzen, aanbod en marketing. Daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor."

Vet belangrijk

Ster advertentie
Ster advertentie