Gezondheid

Rode Kruis over reanimatie op scholen: 'Vanaf 12 jaar heb je voldoende kracht'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rode Kruis over reanimatie op scholen: 'Vanaf 12 jaar heb je voldoende kracht'

Het Rode Kruis roept alle middelbare scholen op om zich aan te melden voor een reanimatiecursus. "Vanaf 12 jaar heb je al voldoende kracht en mentale weerbaarheid om dit aan te kunnen", zegt Eline Nijhof bij Spraakmakers.

Nijhof is hoofd EHBO bij het Rode Kruis en denkt dat het goed is als alle kinderen leren hoe te handelen. "Als je het aan de jeugd leert, dan weet heel Nederland hoe te handelen in het geval van een reanimatie."

Christian Eriksen

Zaterdagavond ging er een schokgolf door het voetbalstadion en de huiskamers toen de Deense voetballer Christian Eriksen in elkaar zakte tijdens de wedstrijd tegen Finland.

Het belang van kunnen reanimeren werd overduidelijk door het snelle ingrijpen van teamgenoten en medici ter plekke. De verkoop van reanimatiecursussen schoot omhoog, zag het Rode Kruis.

Eerder diende het Rode Kruis een burgerinitiatief aan bij de Tweede Kamer om zeven levensreddende handelingen te leren aan scholieren. "Reanimatie is er één van, maar bijvoorbeeld ook het stoppen van ernstige bloedingen of het leren handelen bij verstikking", aldus Nijhof. Het is voor scholen op dit moment niet verplicht om een EHBO-cursus aan te bieden.

Het Rode Kruis is inmiddels samen met de ministeries bezig om een lesprogramma samen te stellen. Omdat scholen het al druk genoeg hebben, zullen medewerkers van het Rode Kruis deze lessen komen geven. "Het enige wat we nodig hebben is een paar leslokalen of een gymzaal", zegt Nijhof. Via het Rode Kruis kunnen scholen zich aanmelden.

Drie mensen over hun ervaring met reanimeren

In Stand.nl vertelden meerdere mensen over hun ervaring met reanimeren.

Quote

'Het gaat mij niet gebeuren dat ik niet weet wat ik moet doen' 

De broer van Mediaforum-lid Arno Kantelberg zakte twee weken geleden tijdens het sporten in elkaar. Net als voetballer Eriksen werd zijn reanimatie meteen opgestart wat zijn leven redde.

Reden voor Kantelberg om meteen een reanimatiecursus aan te vragen. "Het gaat mij niet gebeuren dat er iemand naast mij in elkaar zakt en dat ik niet weet wat ik moet doen", zegt hij.

Quote

Je hebt wel eens wat gezien op tv

Jan Mentink reanimeerde ooit zijn eigen zoon, zonder een EHBO-cursus te hebben gehad. "Je hebt wel eens wat gezien op tv, dus ik ben gewoon begonnen met pompen. Via de telefoon werden we begeleid tot de ambulance er was."

Mentink wordt nog emotioneel als hij erover vertelt. "Ik dacht gewoon: dit is foute boel." Mentink is dankbaar dat hij dit heeft kunnen doen. "Ik ben niet altijd een beste vader geweest. Nu zeg ik wel eens gekscherend: ik was niet zo’n beste vader, maar als het er echt op aankomt. Dan ben ik er."

Quote

Je verleert het niet

Marije van Schelven volgde als scholier een reanimatiecursus en reanimeerde in datzelfde jaar een man op straat. Een herhalingscursus volgde ze nooit. "Dat vond ik te confronterend. Maar omdat ik het een keer echt gedaan heb, denk ik dat ik het nog steeds zou kunnen."

Bekijk hieronder een video van het Rode Kruis met tips of bezoek de website voor meer informatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stand.nl: Reanimatie moet een verplicht onderdeel worden op school

Ster advertentie
Ster advertentie