Gezondheid
KRO-NCRV

Veroorzaakt de luchtvaart hart- en longproblemen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Veroorzaakt de luchtvaart hart- en longproblemen?

"Als je in Aalsmeer of Amstelveen woont, word je er echt gek van: om de twee à drie minuten een vliegtuig. Het is gewoon onleefbaar geworden." Dat zegt Alfred Blokhuizen, voorzitter van de stichting Schiphol Watch, bij Spraakmakers.

De rechtbank in Den Haag behandelt vandaag een zaak die zo'n 5 duizend omwonenden van Schiphol tegen de staat hebben aangespannen. Zij vinden dat de overheid te weinig doet aan de overlast van het vliegverkeer van Schiphol. Deze overlast zou schadelijk zijn voor hun gezondheid.

"In deze zaak wordt getoetst of de luchtvaart de oorzaak is van gezondheidsproblematiek", stelt Blokhuizen. Hij benoemt verschillende onderzoeken waaruit zou blijken dat bijvoorbeeld luchtvervuiling van vliegtuigen zorgt voor medische problemen zoals hart- en longaandoeningen. "Als burgers hebben wij het burgerrecht om hiertegen beschermd te worden."

Blokhuizen vindt het lawaai dat toestellen als de Boeing 737, 737 Max of Airbus A310 creëren zorgelijk. "Dat kan oplopen van 70 tot 90 dB, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie 48 dB al te veel vindt."

Stofzuigerfunctie

De Schiphol Watch-voorzitter benoemt twee factoren die de overlast zouden vergroten. "Luchtvaartmaatschappijen als KLM hebben een stofzuigerfunctie. Ze halen mensen op van andere luchthavens om de KLM-vliegtuigen op Schiphol te vullen." Blokhuizen verwijst naar een stelling dat er op die vluchten 10 procent Nederlanders zouden zitten. "Wij verdienen daar als samenleving niets aan, maar hebben wel de overlast en de luchtvervuiling."

Een ander probleem zou liggen in het gebruik van oudere toestellen die worden omgebouwd tot vrachtvliegtuigen. "Ik hoor luchtvaartdirecteuren zeggen 'wij faseren de 747 uit.' Maar dan halen ze de stoelen eruit en laten de toestellen nog tien jaar doorvliegen als vrachtvliegtuig. In de beeldvorming hebben we dan stillere vliegtuigen, maar dat is dus niet juist."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie