Gezondheid
NTRPowNed

Advocaat adviseert grootschalig bloedonderzoek in Zeeuws-Vlaanderen: 'PFAS is asbest van 21e eeuw'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat adviseert grootschalig bloedonderzoek in Zeeuws-Vlaanderen: 'PFAS is asbest van 21e eeuw'

In België wordt grootschalig bloedonderzoek gedaan naar PFAS in het bloed van bewoners in en rondom Zwijndrecht, waar chemieconcern 3M staat. In eerdere onderzoeken kwam naar voren dat de PFAS-niveaus in de grond en bij bewoners ver boven de norm liggen.

5 Dagen...

Kurt Verstraete woont met zijn gezin vlakbij de fabriek en slaagde er deze week in om 3M aansprakelijk te stellen voor bovenmatige burenhinder. Volgens zijn advocaat, de Belgische Geert Lenssens, ondervindt het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen ook hinder van de uitstoot van 3M in België. Hij pleit dan ook voor grootschalig bloedonderzoek in deze regio. "Als ik in Zeeuws-Vlaanderen en omstreken zou wonen, zou ik er niet gerust op zijn", zegt Lenssens in 5 Dagen.

3M is één van de chemiebedrijven in België dat PFAS loost in de Westerschelde. PFAS bestaat uit meer dan 6000 verschillende chemische stoffen die worden gebruikt om water-, vet-, vuil- en stofafstotende producten te maken, zoals regenjassen en anti-aanbak pannen. Deze stoffen zijn niet afbreekbaar en hopen zich op in de grond, de Westerschelde en in het lijf van omwonenden.

Bloedonderzoek

Voordat het huidige grootschalige bloedonderzoek in de omgeving Zwijndrecht van start ging, is er heel wat tijd voorbij gegaan. Verstraete en zijn kinderen lieten privé bloedonderzoek doen. Daar kwam uit dat ze meer dan honderd keer de toegelaten norm aan PFAS in hun bloed hadden.

"We móésten wel iets doen. Ik ben op zoek gegaan naar een advocaat", zegt Verstraete. Advocaat Geert Lenssens en het gezin van Verstraete stelden 3M aansprakelijk voor bovenmatige burenhinder. Het gezin werd in het gelijk gesteld door de rechter en kreeg een provisionele schadevergoeding. "Dat betekent dat alle toekomstige schade die gerelateerd is aan dit dossier, ook op 3M verhaald kan worden", vertelt Verstraete.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Darkwater3M

Dat Verstraete en zijn gezin een positieve uitspraak kregen, geeft anderen moed. "Je merkt ergens wel dat meer mensen een bloedonderzoek laten doen, en dat de mensen die zich aangemeld hebben bij het burgercollectief ook wel serieus toegenomen zijn." In 2021 richtte Verstraete met zijn buren collectief Darkwater3M op, om gezinnen te verenigen in de strijd tegen 3M. Op dit moment hebben 450 gezinnen zich aangemeld.

Het asbest van de 21e eeuw

Volgens advocaat Lenssens kunnen ook Nederlandse gezinnen zich aansluiten: Zeeuws-Vlaanderen is ten slotte ook buur van 3M. En de gevaren van PFAS zijn volgens hem groot. "PFAS is het asbest van de eenentwintigste eeuw. We weten er nog niet heel veel van, maar wat we weten, is verontrustend." Bloedonderzoek is daarom van groot belang, volgens Lenssens.

"Als ik in Zeeuws-Vlaanderen en omstreken zou wonen, zou ik er niet gerust op zijn. Er moet iets gebeuren. Ik pleit voor grootschalig bloedonderzoek in Nederland, rond die 3M fabriek." Ook in Nederland hebben de eersten mensen zelf bloedonderzoek laten uitvoeren. Bij Piet Scheerders, die op woensdag 24 mei te gast was in 5 Dagen, kwamen ook hoge niveaus aan PFAS naar voren. De GGD wil geen regionaal onderzoek doen en wacht op een landelijk onderzoek. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk, zo was eerder deze week te horen in 5 Dagen.

5 Dagen...

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie