Politiek
BNNVARA

GroenLinks en Vlaamse partij Groen pleiten voor totaalverbod PFAS

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks en Vlaamse partij Groen pleiten voor totaalverbod PFAS

Nederland, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken presenteren vandaag een voorstel waarin ze pleiten voor een Europees totaalverbod op PFAS. Deze chemische stof komt nog steeds in Nederlands water terecht en tast het immuunsysteem aan, en het kan in het ergste geval zelfs leiden tot kanker. Niet alleen in Nederland, maar ook in België wordt PFAS gedumpt. Daarom slaan GroenLinks en de Vlaamse partij Groen de handen ineen. Ze schreven een manifest om dumping en productie van PFAS tegen te gaan. Kauthar Bouchallikht van GroenLinks en Mieke Schauvliege van de Vlaamse partij Groen vertellen in De Nieuws BV waarom dit totaalverbod nodig is, ondanks dat PFAS ook nodig is om medicijnen te maken.

Video niet beschikbaar

Het is goed nieuws dat Nederland, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken samen een voorstel presenteren voor een totaalverbod op PFAS, maar Bouchallikht vindt dat er niet gewacht kan worden tot het definitieve voorstel van de Europese Commissie in 2025. Volgens het Tweede Kamerlid moet nu zoveel mogelijk nationaal aangepakt worden. Een frustratie van Bouchallikht is de lage urgentie die door het kabinet gegeven lijkt te worden aan de zaak. "We vinden gezondheid toch belangrijk? Investeer dan geld in onderzoek, zo stel je mensen ook gerust. Want zonder onderzoek weten mensen ook niet waar ze aan toe zijn."

Optrekken met België

En omdat vervuiling geen grenzen kent, slaan de partijen van Bouchallikht en Schauvliege de handen ineen. Ook in België is de schade opgelopen door PFAS enorm. Schauvliege vertelt dat vorig jaar bekend werd dat chemieconcern 3M in Antwerpen verantwoordelijk was voor grootschalige vervuiling. Jarenlang dumpte de fabriek, die PFAS produceert, de chemische stof in de rivier Schelde. "Ze hebben heel Vlaanderen vervuild en bijgedragen aan de vervuiling in Nederland", aldus Schauvliege.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verbod als norm

Nu willen de twee groene partijen een totaalverbod op het lozen en produceren van PFAS. Maar de stof wordt ook gebruikt bij het produceren van medicijnen. Toch zegt Bouchallikht dat een totaalverbod nodig is. "We hebben nog niet kunnen rekenen op innovaties en ontwikkelingen die PFAS zouden kunnen vervangen. Dus we gaan uit van een verbod als standaard en hopen dat de rest dan meebeweegt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie