Gezondheid
KRO-NCRV

'De eiwittenhype': welke eiwitten zijn wél gezond voor ons?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De eiwittenhype': welke eiwitten zijn wél gezond voor ons?

Proteïneshakes en -bars, de supermarkt heeft ze tegenwoordig in tientallen soorten en maten. "Er is een heuse eiwittenhype aan de gang", zegt Spraakmaker en presentator Flores Kortie. Vaak bevatten dit soort producten dierlijke eiwitten uit melk. Tegelijkertijd moeten we meer plantaardige eiwitten eten voor het milieu, maar in hoeverre zijn deze gezond voor ons? "Dierlijke eiwitten zijn makkelijker opneembaar en bevatten essentiële aminozuren" zegt Marjolijn Bragt van de Wageningen Universiteit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Sommige mensen beweren dat plantaardige eiwitten niet volwaardig zijn en minder goed worden opgenomen, zeker als je veel sport. Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam. Ze leveren energie en bestaan uit aminozuren die essentieel zijn voor celopbouw, zoals spieren en enzymen die voeding afbreken.

Eitje erbij?

In een middelgroot ei zit ongeveer 6,2 gram eiwit. Dat is zo'n 10% van wat een mens per dag nodig heeft. Dat betekent niet dat je tien eieren per dag moet gaan eten. Volgens Bragt gaat het om variatie.

Plantaardig of dierlijk?

"Beide zijn goed voor het lichaam. Dierlijke eiwitten zijn makkelijker opneembaar en bevatten vaak meer essentiële aminozuren dan plantaardige", stelt Bragt. Hieruit is op te maken dat plantaardige eiwitten iets minder opleven. Echter eten wij als Nederlanders te veel eiwitten, volgens Bragt. "Het is belangrijk om meer plantaardig te eten voor het milieu en onze gezondheid." Bragt vertelt dat veganisten die honderd procent plantaardig eten, nog een boel supplementen erbij dienen in te nemen.

Een optimale eiwitverdeling ligt volgens Bragt op ongeveer 60 procent plantaardig tegenover 40 procent dierlijke eiwitten. "Dit zou optimaal zijn voor lichaam en duurzaamheid."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie