Waarom het doen van vrijwilligerswerk in buitenlandse weeshuizen van jou geen wereldverbeteraar maakt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het doen van vrijwilligerswerk in buitenlandse weeshuizen van jou geen wereldverbeteraar maakt

Nederlandse jongeren moeten stoppen met vrijwilligerswerk in buitenlandse weeshuizen. Die oproep doet een coalitie van kinderrechtenorganisaties woensdag in een open brief in het Nederlands Dagblad. Jaarlijks gaan naar schatting nog duizenden Nederlandse jongeren naar het buitenland om een 'steentje bij te dragen' in een weeshuis met vervelende langetermijngevolgen voor de kinderen.

Carmen Paping ging op haar achttiende naar Nepal in India voor vrijwilligerswerk in een van de weeshuizen. "Ik was klaar met het vwo en wilde graag mijn bijdrage leveren in het buitenland. Ik vind het leuk om met kinderen te werken, dus ik dacht een weeshuis is de perfecte plek."

Via een buitenlandbeurs waarbij vrijwilligersprojecten voor in het buitenland werden aangeboden, kwam Paping bij een organisatie terecht die vrijwilligerswerk in Nepal faciliteerde. "Zij boden het aan vanuit het perspectief dat ik echt iets positief zou gaan doen."

Tijd om jongeren wakker te schudden

Patricia Nieuwenhuizen maakt zich met Better Care Network Netherlands (BCNN), een samenwerkingsverband van negen kinderrechtenorganisaties al jaren hard voor dit probleem.

Dat blijkt niet voldoende, dus doen zij via een open brief in het Nederlands Dagblad en de campagne 'Wees Wijs' opnieuw een oproep om te stoppen met vrijwilligerswerk in buitenlandse weeshuizen.

De campagne 'Wees Wijs' richt zich met name op christelijke jongeren en kerken. Nieuwenhuizen: "Met de campagnes die we nu tot nu toe gevoerd hebben, hebben wij onvoldoende aanspraak gemaakt bij jongeren, terwijl juist jongeren steeds meer plannen maken om iets te doen aan de armoede in de wereld."

Vrijwilligers dragen actief bij aan problemen

Ondanks de goede bedoelingen achter het vrijwilligerswerk bestaan er veel misstanden. "Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat kinderen die opgroeien in weeshuizen vaak last van hebben hechtingsproblemen en dat wordt erger door het komen en gaan van vrijwilligers. Daardoor lopen zij problemen op waar zij hun leven lang last van houden", zegt Nieuwenhuizen.

Ook kwam in een onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar voren dat vrijwilligersreizen actief bijdragen aan problemen. "Door de stromen aan vrijwilligers die geld met zich meebrengen, voelt het weeshuis geen noodzaak om over te gaan naar betere vormen van zorg, zoals ondersteuning van de families van de kinderen."

Rol voor de overheid

Ondanks alle waarschuwingen zijn in Nederland toch nog zo'n 1400 particulieren initiatieven en ongeveer 35 organisaties die vrijwilligers naar buitenlandse weeshuizen sturen. Nieuwenhuizen: "Zij hebben nog altijd het gevoel dat hun weeshuis wel goed is en kunnen het bewijs van tegendeel niet accepteren."

Om deze organisaties uiteindelijk toch te stoppen, zou het volgens Nieuwenhuizen goed zijn als de overheid investeert in voorlichting over dit onderwerp. Ook adviseert zij kritisch te zijn met het faciliteren van een algemeen nut beogende instelling-status (ANBI) bij particulieren, waardoor zij belastingvoordeel krijgen.

Wil jij graag jouw bijdrage aan een betere wereld leveren? Op weeswijs.nu vind je verschillende initiatieven op het gebied van vrijwilligerswerk voor zowel binnen- als buitenland.

Waarom het doen van vrijwilligerswerk in buitenlandse weeshuizen van jou geen wereldverbeteraar maakt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie