Gezondheid
KRO-NCRV

Waarom hebben sommige mensen zo'n enorme drang om te gaan hardlopen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hebben sommige mensen zo'n enorme drang om te gaan hardlopen?

Op straat, door het bos, in het park, overal kom je wel hardlopers tegen. Als niet-hardloper wellicht lastig voor te stellen, maar sommigen kunnen de runner's high maar moeilijk ontlopen. Maar waar komt bij sommige mensen toch die enorme drang vandaan om te gaan hardlopen? Bewegingswetenschapper en specialist bewegingsgedrag Maureen Ros vertelt waarom bij Spraakmakers.

Volgens Ros heeft de drang om te gaan hardlopen te maken met de "positieve effecten" die renners ervaren, zowel lichamelijk als mentaal. "Het kan ons zelfvertrouwen verhogen of helpen om de kans op angstige en depressieve gevoelens te verminderen", legt de bewegingswetenschapper uit.

Ontspanning

Bovendien zou bewegen juist helpen bij het ontspannen. "Het gaat niet zozeer om het bewegen zelf, maar om de beloning: een ontspannen gevoel. Bewegen activeert je lichaam en gedachten en zorgt voor afleiding van dagelijkse stress." Sporten kan helpen om "stressregulatie" in het lichaam te verbeteren, mede door stofjes die vrijkomen en stresshormonen afvoeren.

Concentratie

Ros raadt het iedereen aan om te bewegen, maar vooral als je een druk bestaan hebt. "Tijdens het sporten komt er meer bloed door je lichaam, wat positief effect heeft op je aandacht en concentratievermogen. Zo komen er vaak goede ideeën naar boven tijdens het bewegen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie