Er dreigt een enorm tekort aan mantelzorgers: ‘Dit moet hoger op de politieke agenda’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er dreigt een enorm tekort aan mantelzorgers: ‘Dit moet hoger op de politieke agenda’

De zorg voor ouderen komt in gevaar doordat de komende jaren een enorm tekort aan mantelzorgers dreigt. De urgentie voor dit probleem wordt niet gevoeld in Den Haag, concludeert Floris Vervat van Senior Service. “Het verbaast me dat dit geen hoofdonderwerp is in de formatiegesprekken", zegt hij bij Spraakmakers.

Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft vorig jaar berekend dat de komende 20 jaar het aantal mensen dat mantelzorg nodig heeft met 70 procent toeneemt, terwijl het aantal mantelzorgers slechts met 7 procent stijgt. Vervat voorziet grote problemen voor de toekomst van de ouderenzorg en loopt ons door een aantal mogelijke oplossingen.

Totale zorg

Volgens hem moeten we meer naar de totale zorg kijken. “80 procent van de zorg wordt gedaan door die mantel en maar 20 procent door de zorg zelf.” Als we volgens hem naar de totale zorg kijken, dan wordt het belang van de mantelzorger beter gezien en dan komt het vanzelf meer op de agenda.

“Dan komen er oplossingen om te kijken hoe we die mantelzorgers hun werk kunnen laten blijven doen.” Bovendien geef je vrijwilligers, familie en werknemers die mantelzorg verlenen meer aanzien.

Mantelzorgverlof

Ook zou het goed zijn als er meer mogelijkheden voor mantelzorgverlof zouden komen. “Dus dat bedrijven medewerkers mogelijk maken om te mantelzorgen. VNO-NCW is hier echter fel op tegen.”

Betaalde mantelzorg

Vervat is eigenaar van organisatie Senior Service. Zijn organisatie levert personeel dat tussen de wijkverpleging, thuiszorg en mantelzorg zit. Het personeel is daarmee goedkoper dan de zorgprofessional, maar is wel in te huren voor taken waar familie of mantelzorger niet aan toekomen.

Deze nieuwe beroepsgroep noemt hij thuishulpen. "Het zijn betaalde krachten die onderdeel zijn van die zorgtaart en meehelpen. Ze zijn effectief, maar minder kostbaar dan de zorgprofessional."

Dat scheelt uiteindelijk de samenleving geld omdat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, denkt hij. “Als iemand naar een verpleegtehuis gaat, dan is dat de duurste vorm van zorg voor een oudere die er is.”

Floris Vervat over de toekomst van de ouderenzorg

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie