Is stoppen met mondkapjes wel verstandig? 'Er is een gevaar dat we iets te snel zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is stoppen met mondkapjes wel verstandig? 'Er is een gevaar dat we iets te snel zijn'

We mogen ze bijna opbergen: onze mondkapjes. Toch betekent dat niet dat alle coronamaatregelen ook weg zijn. Volgens hoogleraar gezondheidspychologie van de Universiteit Leiden Andrea Evers herinnert het mondkapje ons ook aan die andere maatregelen. "Juist door het loslaten krijgen we het idee dat covid een beetje voorbij is", vertelt ze in Radio EenVandaag.

Vanaf 26 juni hoeven we op de meeste plekken geen mondkapjes meer te dragen. Andere maatregelen, zoals de anderhalve meter, blijven nog wel gelden. "Als je wil dat mensen zich aan die anderhalve meter houden maar wel de mondkapjes loslaat, dan is het risico groot dat jongeren of mensen die graag van corona af willen, zich ook niet meer aan de andere maatregelen houden. Daarom kun je beter niet te snel zijn alles loslaten", zegt Evers.

Iets te snel?

"Mensen hebben het idee: we gaan eindelijk weer feesten, we gaan weer inhalen." Zij laten volgens de hoogleraar nu duidelijk een stukje compensatiegedrag zien. "Er is zeker een gevaar dat we iets te snel zijn en dat dat op een gegeven moment weer risico's met zich meebrengt. Je wil zo graag dat mensen het beleid steunen, en heel vaak wisselen van beleid is dan niet zo handig."

Zo was het in Israël op 15 juni op veel plekken ook niet meer verplicht een mondkapje te dragen. Maar, in dat land komen ze daar nu op terug. Mondkapjes komen weer terug in binnenruimtes, omdat het aantal coronabesmettingen toch weer toeneemt.

Wisselend beleid

Zulk wisselend beleid heeft volgens Evers verschillende consequenties. "De ene groep vindt het beleid niet meer geloofwaardig. De andere groep vind het juist heel erg verwarrend. Het kan dus wel negatief uitpakken als het beleid daarin verandert." Voor de geloofwaardigheid van het beleid is het dus belangrijk om niet té snel aanpassingen te doen. "Wees je er bewust van hoe complex het is dat je steeds vraagt dat mensen hun gedrag aan moeten passen."

Volgens Evers moet daar heel duidelijk over gecommuniceerd worden: "Verwacht maar niet dat in een persconferentie of op de radio, als je dat één keer zegt, dat mensen dat ook allemaal weten." Om te zorgen dat mensen de nog geldende maatregelen blijven volgen, is goede communicatie hard nodig. "Als je wil dat mensen die andere boodschap onthouden, zorg voor goede communicatie."

Stoppen we naast de mondkapjes ook met andere coronamaatregelen?

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie