Naar homepage
Gezondheid

Janssen-viroloog hoopt op nieuw advies gezondheidsraad over boosteren met Janssen
WNL

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Janssen-viroloog hoopt op nieuw advies gezondheidsraad over boosteren met Janssen

Viroloog Hanneke Schuitemaker hoopt dat de Nederlandse Gezondheidsraad nog een keer naar gaat kijken naar boosten met het Janssen-vaccin, zo zei ze vandaag in Sven op 1.

Terwijl de omikronvariant in rap tempo oprukt, lijkt de extra prik van Pfizer al na tien weken een deel van zijn effectiviteit te verliezen. Opvallend is dat het Janssen-vaccin het op langere termijn juist beter lijkt te doen, meldde een verraste Jaap van Dissel onlangs aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Gezondheidsraad ontraadde eind vorig jaar het vaccin nog als booster. "Dat kwam door de zeldzame trombosebijwerkingen die zijn geconstateerd", denkt Janssen-viroloog Schuitemaker.

Maar omdat die bijwerkingen bij 65-plussers niet op lijken te treden en de effectiviteit toeneemt, zou het vector-vaccin Janssen een ideale booster voor die leeftijdsgroep kunnen worden. Schuitemaker: "Het zou heel mooi zijn als de gezondheidsraad dat in overweging zou nemen. Ik kan ze er niet toe oproepen, maar dat is een groep zeer intelligente mensen die hopelijk tot deze conclusie kunnen komen." Het Europese Medicijn Agentschap keurde het vaccin al eerder goed als booster.

Onnodige paniek in Oostenrijk

Opvallend is dat Janssen eerder zowat afgeschreven was door de mindere bescherming tegen infectie door de Delta-variant. Daarop besloten enkele landen dat iedereen met het Janssen-vaccin meteen geboost moest worden. Schuitemaker zegt daarover dat het heel jammer is dat Oostenrijk en andere landen dit besloten. "Dat was onnodige paniek."

Omikron

Ook maakt de Leidse viroloog zich zorgen over de enorme opmars van omikron in Nederland. Schuitemaker: "Een jaar geleden werd het eerste vaccin gezet, en dachten we dat we het ergste gehad hadden. Deze nieuwe werkelijkheid is wel confronterend." Inmiddels is met het Janssen-vaccin onderzoek gedaan in Zuid-Afrika, waar omikron al langere tijd dominant is, en die data zien er goed uit. Het mixen van vaccins is zelfs het allerbeste, volgens Schuitemaker. "Een booster van een ander vaccin dan waar je in eerste instantie gevaccineerd bent geeft de beste bescherming."

Afrika en Azië krijgen voorrang

Vorig jaar kwam Janssen in de problemen omdat het niet de beloofde dosis kon leveren wegens problemen in de fabriek. "We hebben niet de beste reputatie als het gaat om leveringen, maar dat is inmiddels op orde", zegt Schuitemaker. Als Nederland besluit Janssen in te gaan zetten als booster voor 65-plussers, loopt de kersverse beoogd minister van VWS Ernst Kuipers nog wel tegen een ander probleem aan: Janssen heeft eerst een grote dosis beloofd aan Afrika en Azië. Volgens Schuitemaker wordt daarna pas gekeken hoe het bedrijf aan leveringen aan andere werelddelen kan voldoen.

Ster advertentie
Ster advertentie