Gezondheid
KRO-NCRV

Heleen van Royen over orgasmekloof: 'Helft van de vrouwen doet alsof ze klaarkomt, stop daarmee!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heleen van Royen over orgasmekloof: 'Helft van de vrouwen doet alsof ze klaarkomt, stop daarmee!'

Anno 2024 blijkt dat vrouwen nog altijd veel minder plezier aan seks beleven dan mannen. Spraakmaker en columnist Heleen van Royen wil dat er meer over gepraat wordt. Daarom lanceert ze vanaf vandaag haar online LINDA.-rubriek Lieve Heleen. "Het is niet dat er in de media te weinig over gepraat wordt, maar mensen onderling vinden het nog steeds lastig om over seks te praten", zegt Van Royen in Spraakmakers.

Specialist seksuele opvoeding Belle Barbé vult daarop aan. "We hebben een heel lange traditie binnen het Christelijke moraal dat seks iets is voor binnen het huwelijk en om kinderen te verwekken. En dat andere vormen daar een aanval op waren. Daar zitten we nog steeds een beetje in", zegt Barbé. "We zien bij jonge meiden dat zij dienen op te passen dat ze niet zwanger raken of een soa krijgen. 'Slutshaming' gebeurt heel veel. Oftewel, de lijn waarop vrouwen zich dienen te bewegen is heel smal."

Praten over seks

Lezers mogen Van Royen binnen de rubriek vragen stellen. "Ik vind het leuk om luchtig te blijven en het onderwerp pragmatisch te benaderen. Ik hoop diverse vragen te ontvangen en een positieve bijdrage te leveren aan het gesprek over seks", vertelt Van Royen. "Ik denk dat het verschil over seks en seksualiteit benoemd moet worden", zegt Barbé. "Kinderen op de basis- en middelbare school hebben nog geen seks, maar ervaren wel seksualiteit in de brede zin van het woord. Die gesprekken over seks kunnen beter worden door te oefenen, je kan dit leren. Ik denk dat het een misvatting is om 'pas op' te roepen naar kinderen", zegt specialist seksuele opvoeding Barbé. "Er zijn een aantal risico's die aan seks zitten, maar die risico's kun je juist beperken door een positieve blik, zonder een angst of schaamte rondom seks te ontwikkelen."

De orgasmekloof

Uit onderzoek van EenVandaag en 3FM bleek dat de orgasmekloof tussen jongen mannen en vrouwen de afgelopen twee jaar groter is geworden. "Ik wil juist dat vrouwen hun lijf omarmen en hiervan kunnen genieten. Ik vind het zonde dat deze kloof in deze tijd nog het geval is", zegt Van Royen. "Wanneer je jong én vrouw bent, kom je minder vaak klaar van penetratie. De clitoris is een orgaan waarvan veel kennis ontbreekt bij jonge mensen. De orgasmekloof heeft met name betrekking op seks tussen man en vrouw en dat verschil heeft ook te maken met de manier waarop er naar mannelijke en vrouwelijke seksualiteit wordt gekeken. Van het ontvangende van de vrouw versus het jagende van de man", vertelt Barbé. "Zo'n 20 procent van de jonge vrouwen heeft altijd pijn tijdens penetratie maar geeft het alsnog het cijfer 7. Dat laat dus zien dat je als jonge vrouw toch die verwachting hebt van seks."

Foute verwachtingen

"Er zijn wel voorlichtingen op scholen, maar jongeren zoeken ook porno op. Dit geeft een heel vertekend beeld van seks dat vaak gericht is op mannelijk plezier. Later komen jongens er pas achter: oh, het is eigenlijk niet zoals in de film", zegt documentairemaker Yannesh Meijman. "Ik vind dat de vrouw moet opkomen voor haar eigen genot. De helft van de vrouwen doet alsof ze klaarkomt, om er maar van af te zijn om de man te plezieren," zegt Van Royen. "Stop daarmee!"

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie