Binnenland
EO

Is snel klaarkomen met de Satisfyer wel écht bevredigend? 'Wat is de betekenis ervan?'

foto: Shutterstock
  1. Nieuwschevron right
  2. Is snel klaarkomen met de Satisfyer wel écht bevredigend? 'Wat is de betekenis ervan?'

Het is het populairste seksspeeltje van dit moment: de Satisfyer. Wereldwijd werd-ie maar liefst 75 miljoen keer verkocht. Maar is het wel écht een meerwaarde voor ons seksleven? Relatietherapeut Nynke Nijman is kritisch: "Het is heel makkelijk om hiermee een orgasme te krijgen, maar wat is de betekenis ervan?", vraagt ze zich af in Dit is de dag.

Verpest de populariteit van de satisfyer ons seksleven, of is het een verrijking? (9 januari 2024) - Dit is de Dag

De Satisfyer is een seksspeeltje dat door middel van luchtdruk de clitoris stimuleert. Dit is anders dan een dildo of een vibrator, die meer op een penis lijkt. Waar seksspeeltjes vroeger alleen bij gespecialiseerde winkels te koop waren, liggen ze sinds enkele jaren ook bij drogisten en winkels als de HEMA.

Orgasme krijgen of bereiken

Nijman is dus kritisch. "Er is een verschil tussen het krijgen van een orgasme en het bereiken van een orgasme", vindt ze. Van een satisfyer krijg je een orgasme 'door er een apparaatje tegenaan te houden', en het bereiken van een orgasme gaat veel verder: "Dat gebeurt door samen of alleen in contact met je eigen lijf de opwinding op te zoeken en op te bouwen naar een orgasme."

Zelf snapt ze dat vrouwen voor een Satisfyer kiezen. Ze kent er ook een heleboel die er eentje hebben. "Als ik de verhalen mag geloven, kun je binnen luttele seconden een orgasme krijgen, maar mijn voorkeur gaat uit naar een orgasme bereiken."

Specialist seksuele ontwikkeling Anna Marah Jansen denkt heel anders over de Satisfyer. Zij is juist enthousiast: "De Satisfyer normaliseert vrouwelijk seksueel genot. Er ligt er een enorm taboe op en de Satisyer laat zien dat het ertoe doet", vindt ze. "We leren vrouwen niet dat hun genot ertoe doet en dit draagt eraan bij."

Het apparaat stimuleert de clitoris en is daarom anders dan 'ouderwetse' seks, waarin een penis de vagina ingaat. Dit kan bevrijdend werken, vertelt ze: "Veel vrouwen denken dat ze niet kunnen klaarkomen, omdat het niet lukt met een partner of een vibrator die meer op een penis lijkt. Door zo’n Satisfyer leren ze dat er niks mis met hen is: ze kunnen gewoon een orgasme krijgen."

Een deel van de kritiek van Nijman is dat de Satisfyer iets doet wat het menselijk lichaam niet kan, namelijk luchtdrukstimulatie. Jansen vindt dat je klaarkomen met een Satisfyer echt als iets anders moet zien dan seks met een partner: "Doe het gewoon allebei. Het is niet of-of, maar en-en."

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan het op het platform DIT via deze link.

Is de satisfyer een verrijking van ons seksleven, of juist niet?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie