Binnenland
KRO-NCRV

Er moeten nazorgcentra voor ex-kankerpatiënten komen: 'Na genezing is kanker niet uit je leven'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Er moeten nazorgcentra voor ex-kankerpatiënten komen: 'Na genezing is kanker niet uit je leven'

"Bij elk oncologisch ziekenhuis moet een groot nazorgcentrum voor ex-kankerpatiënten komen. Daardoor kun je mensen laagdrempelig helpen na kanker." Dat zegt Corine den Hollander van Intermezzo, een nazorgcentrum voor mensen met kanker en hun naasten in Zwolle.

Uit een grootschalig onderzoek van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), blijkt dat bijna 800.000 Nederlanders die kanker overleefden, vaak niet aan een hypotheek komen en te weinig zorg krijgen voor de naweeën van de ziekte, omdat ze simpelweg als ‘genezen’ worden gezien.

Overlevingsstrategieën

Ook ervaart een groot deel van de ex-patiënten relatieproblemen, vermoeidheid, concentratiestoornissen en angst om dingen weer op te pakken. De impact van de ziekte op hun leven is enorm. "Je hebt een diagnose en de behandeling, die zijn beiden heel heftig. Maar daarna is die kanker niet uit je leven."

Volgens Den Hollander is het voeren van gesprekken heel belangrijk voor herstel. "We bekijken per persoon waar we kunnen ondersteunen. En er wordt daarbij ook best veel gelachen. Humor is een prima overlevingsstrategie."

Niemand vraagt iets

Sabine Siesling, onderzoeker bij het Integraal Kankercentrum Nederland is het met Den Hollander eens dat meerdere partijen moeten samenwerken in de nazorg. "Patiënten moeten beter op de hoogte gesteld worden bij wie ze kunnen aankloppen als er klachten of problemen zijn."

Frans Molenaar, tekstschrijver en ex-kankerpatiënt, onderschrijft de noodzaak van extra maatschappelijke aandacht voor zorg na kanker. "Op het moment dat er bij mij longkanker werd geconstateerd, had ik gelukkig een goede huisarts, maar na een tijdje vraagt niemand meer hoe het met je gaat. Ik heb nooit zo vaak over de dood en begrafenissen nagedacht. Maar met anderen blijft het heel moeilijk om erover te praten."

Ster advertentie
Ster advertentie