Cultuur & Media
NOS

Eelco is een vrolijke kankerpatiënt: 'Mijn diagnose was een enorme opluchting'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eelco is een vrolijke kankerpatiënt: 'Mijn diagnose was een enorme opluchting'

Eelco Meuleman (61) is ongeneeslijk ziek. Hij heeft kanker. Maar toen hij die diagnose kreeg, voelde hij niets anders dan opluchting. Een last viel van zijn schouders en zijn leven werd er alleen maar vrolijker op. Meuleman schreef er het boek Het Leven van een vrolijke kankerpatiënt over. Hij was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Volgens mijn oncoloog had nog precies 17 maanden te leven. Ik was even twee seconden van de wereld en daarna opgelucht. Gek genoeg. Ik was vrolijk, heel benieuwd naar wat er komen ging", vertelt Meuleman.

"Ik was al vijftien jaar chef nieuws bij de Volkskrant. Dat is de allerleukste baan in de journalistiek die je kunt hebben, maar ook één van de drukste. Ik werkte elk weekend. Ik was altijd met het nieuws bezig", zegt Meuleman. "En dan, van de ene op de andere dag, veranderde ik van een nieuwsjunk in een soort van serene monnik die rustig door de stad liep om stof op te doen voor zijn columns. Ik hoefde me ook niet schuldig te voelen, want ik was ziek. Dat was een enorme opluchting."

'Ik ben bevoorrecht'

Toen Meuleman te horen kreeg dat zijn tumor was geslonken, bracht dat hem van zijn stuk. "Daar werd ik heel ongelukkig van. 17 maanden was overzichtelijk. Dat vond ik een prima tijd. Je hebt tijd om afscheid te nemen en dan is het ook klaar. Plotseling wist ik niet meer hoelang ik nog zou leven. Nu is het maar afwachten wanneer het afloopt."

"Ik ben bevoorrecht", zegt Meuleman. "Ik ben alleenstaand, ik heb geen kinderen, ik heb een prachtig appartement waarvan ik kan genieten, ik heb een fantastische werkgever die mij ondersteunt. Ik heb een hele goede afspraak met mijn huisarts over euthanasie, ik heb al een hele mooie begraafplaats in Amsterdam én ik heb voor mezelf een soort hemeltje bedacht."

Twee jaar

"Als ik mocht kiezen, zou ik nog twee jaar willen hebben", aldus Meuleman. "Dat lijkt me genoeg. Stel je voor dat ik nog negen jaar leef, dan komen al die zorgen die van mijn schouders afvielen weer terug. Twee jaar lijkt mij een uitstekende periode."

oog boek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie