Sensor in huis kan dementie opsporen: 'Herkent levenspatroon van mensen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sensor in huis kan dementie opsporen: 'Herkent levenspatroon van mensen'

Zorgorganisatie SVRZ doet een proef met sensoren die dementie bij ouderen kunnen detecteren, zodat ze langer veilig thuis kunnen blijven wonen. Hoe werkt dat? Stafdirecteur welzijn en zorg Dirk de Korne bespreekt dat in NOS Met het Oog op Morgen.

"Die sensoren herkennen het levenspatroon van mensen. Als je 's nachts altijd in bed blijft liggen, dan registreert de sensor dat als normaal. Zodra je op een gegeven moment regelmatig het bed uit komt, dan merkt die sensor dat ook. Die gegevens helpen mee om het gesprek te voeren met familie, de huisarts of wijkverpleegkundige over hoe het met je gaat thuis", zegt De Korne.

Informatie over leefstijl

"Het patroon van ieder individu is verschillend. Om inzicht te krijgen in wat normaal is, kunnen sensoren en data helpen. Het is geen gedetailleerde medische informatie, maar informatie over je leefstijl. Juist dat is zo van belang bij het veilig en verantwoord thuis blijven wonen. Want misschien denk je dat zelfzorg nog prima lukt, maar volgens de sensor is er al heel lang niet meer gedoucht. Dat kan aanleiding zijn voor een verdiepend gesprek", aldus De Korne.

"Het gaat over informatie die niet verstuurd wordt naar de zorgaanbieder. De mensen houden zelf de regie over de informatie. Ze kunnen die zelf bekijken. In het gesprek is het ook aan de cliënt of die informatie gedeeld mag worden met het zorgteam. Het is nadrukkelijk geen onderdeel van het zorgdossier."

Big brother

"Zeeland is de meest vergrijsde provincie na Limburg. We hebben een groot personeelstekort. Men heeft dus heel graag een grote broer, of big brother die meedoet. Natuurlijk zijn er grenzen aan de privacy, maar een camera is anders dan een eenvoudige sensor op een deur. We merken door het gebrek aan personeel dat de vraag naar artificiële intelligentie vanzelf komt. De eerste ervaringen zijn dan ook positief."

oog ouderen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie