Gezondheid

'Groepsimmuniteit bestaat niet bij Covid'

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Groepsimmuniteit bestaat niet bij Covid'

Het vaccineren komt op stoom, en wie zich niet voor zichzelf vaccineert, zou het moeten doen voor een ander, is het mantra. Frank Cobelens, hoogleraar Global Health aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dat onzin. “Vaccineren doe je voor jezelf. Groepsimmuniteit komt er niet, of maar heel erg tijdelijk, we kunnen er in ieder geval niet op varen bij de strategie”, zegt hij in dr Kelder en Co.

Jort Kelder interview Frank Cobelens

"Ik moest vroeger altijd het begrip groepsimmuniteit uitleggen aan studenten en dan kreeg ik toch altijd een soort 'konijn in de koplamp' blik. Maar tegenwoordig heeft iedereen het erover", zegt hij tegen Jort Kelder.

"Het fenomeen van groepsimmuniteit betekent dat degenen die niet de ziekte hebben doorgemaakt en die niet gevaccineerd zijn, dat die beschermd zijn doordat anderen wel ziek zijn geweest of zijn gevaccineerd. Eigenlijk is het een soort cordon van mensen die om onbeschermde mensen heen staan, waardoor de ziekte niet meer kan overspringen."

"We kennen het van kinderziektes, mazelen, rode hond, daarbij krijg je, als genoeg mensen gevaccineerd zijn, groepsimmuniteit. Dus het is ook helemaal niet gek dat we dachten dat we dat bij Covid ook konden bereiken. Alleen een voorwaarde is wel dat je niet nog een keer besmet kan worden en dat je de ziekte niet nog een keer kan overdragen aan anderen. En juist dat blijkt bij een Covid infectie zeker wel het geval te zijn."

"Je kunt het meerdere keren krijgen, al word je er dan veel minder ziek van. In hoeverre je dan besmettelijk bent, is nog de vraag, maar het is zeer voor de hand liggend dat er dan toch ook besmettelijkheid optreedt."

"Dat betekent dat die belofte van groepsimmuniteit er misschien in het begin nog wel is, als mensen net zijn gevaccineerd zijn of net de ziekte hebben doorgemaakt. Maar na verloop van tijd is die er niet meer."

"Wat mij betreft moet de belofte niet zijn: er komt groepsimmuniteit en de strategie moet daar ook niet op zijn gericht", zegt Frank Cobelens.

Wel vaccineren

Professor Cobelens benadrukt dat vaccineren zeker noodzakelijk is, ook voor groepen die eigenlijk niet ernstig ziek worden van corona. “Je vaccineert niet voor anderen, je vaccineert voor jezelf. Dat betekent ook dat de antivaxers hun argument kunnen hebben om geen prik te willen, maar ze moeten zich wel beseffen dat ze straks niet beschermd zijn door anderen. Dat is op termijn namelijk niet het geval."

Ster advertentie
Ster advertentie