Binnenland
EO

'Vaccinatiepaspoort creëert tweederangsburgers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vaccinatiepaspoort creëert tweederangsburgers'

De Gezondheidsraad stelde vandaag in een advies dat winkels, horeca en scholen aan bezoekers om een vaccinatiebewijs mogen vragen. Is zo'n vaccinatiebewijs een goed middel om ons 'normale leven' weer op te pakken of is het onwenselijk? Volgens jurist en filosoof Raisa Blommestijn werkt het dwang en uitsluiting in de hand: "Ik ben bang dat mensen die zich niet vaccineren gedegradeerd worden tot tweederangsburgers."

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans was geraadpleegd door de Gezondheidsraad en gaf hen het advies dat dit een middel kan zijn om de economische activiteiten weer langzaam op te starten: "Het kan een belangrijk onderdeel zijn van de exitstrategie, maar dan wel onder strikte voorwaarden", zegt hij.

Ook Mirjam Bink van de ondernemersvereniging ONL is blij. Ze ziet het advies als een 'lichtpuntje': "Heel veel dingen kunnen nu niet en het is prettig om op korte termijn te kijken wat wél kan. Ondernemers snakken ernaar om weer open te kunnen."

Tweederangsburgers

Blommestijn vindt het advies desondanks 'uiterst zorgelijk' vertelt ze in Dit is de Dag: "Ik ben vooral bang dat mensen die zich niet laten vaccineren uiteindelijk gedegradeerd worden tot tweederangsburgers", stelt ze. "Zo zal een groep mensen steeds meer uitgesloten worden van bepaalde diensten en daardoor van de rest van de samenleving."

Voermans vindt dat sterk overdreven: "In zekere zin zou dit discriminatie kunnen zijn maar laten we niet overdrijven. Het is inderdaad onderscheid maken, maar wel een gerechtvaardigd onderscheid." Net zoals mensen die ziek zijn en daarom niet mogen vliegen, of mensen die zich moeten aanmelden als ze uit het eten gaan, is een vaccinatiebewijs ook sterk te rechtvaardigen, volgens de hoogleraar. Maar volgens Blommestijn is dit wederom een voorbeeld dat de individuele rechten ingeperkt lijken te gaan worden voor de algemene publieke gezondheid en dat baart haar grote zorgen, concludeert ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie