Binnenland

Geen vaccinatie? Korten op kinderbijslag

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen vaccinatie? Korten op kinderbijslag

Als je kind niet wilt laten inenten, moet je gekort kunnen worden op de kinderbijslag. Daarvoor pleit Ruud Coolen-Van Brakel, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in EenVandaag. "Het niet laten inenten van kinderen moet consequenties hebben. Als korten werkt, moeten we dat doen."

Het aantal ouders dat weigert om hun kind in te enten tegen ziektes als bof, mazelen en rode hond groeit in rap tempo. Ook in grote steden als Utrecht daalt op sommige plekken de vaccinatiegraad hierdoor al onder 90%. Een percentage waarbij de volksgezondheid ernstig in het geding komt.

Financiële consequenties

Coolen-van Brakel van het IVM vindt de huidige situatie zo ernstig dat tijd van vrijblijvendheid wat hem betreft voorbij is. Hij pleit dan ook voor een boetesysteem voor ouders die weigeren hun kind te vaccineren. “Wat je zou moeten doen is dat je tegen ouders zegt dat het consequenties heeft als je je kind niet laat vaccineren. Op het moment dat ouders hun kinderen niet laten inenten betekent dat een korting op de kinderbijslag. Dat klinkt misschien als een perverse prikkel, maar als het werkt, dan werkt het.”

Kinderarts als vijand

Schrijver en columnist Rosanne Hertzberger schreef een column over het onderwerp in het NRC. Verplichten en beboeten van vaccinatie gaan haar te ver. "Je hebt het over gezonde kinderen die je dwingt om een injectie te krijgen. Dat is een verregaande inbreuk van lichamelijke integriteit." Ook maakt zij zich zorgen over de gevolgen voor artsen. "Je zet de verhoudingen in de spreekkamer op scherp. Kinderartsen komen in een lastig parket. Je maakt ze bijna tot vijanden. Dat kan juist averechts werken."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie