MDMA kan helpen bij behandeling van PTSS bij jongeren

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. MDMA kan helpen bij behandeling van PTSS bij jongeren

De drug MDMA wordt al gebruikt om volwassenen te helpen met posttraumatische stress te verwerken. Nu wordt onderzocht of het ook jongeren kan helpen in hun behandeling: "Je kunt beter omgaan met de spanningen die er op dat moment zijn, en die je wellicht dus ook ervaart als je terugdenkt aan een trauma", vertelt orthopedagoog Levi van Dam over het gebruik van MDMA in De Nieuws BV.

MDMA zou kunnen helpen tijdens de behandeling van jongeren met posttraumatisch stresssyndroom. "Het gaat over therapie waarbij MDMA ook tijdens enkele sessies wordt toegepast, wat voor die sessies een belangrijke toevoeging is", vertelt Van Dam. Dat wil zeggen, van de complete behandeling van 12 tot 14 sessies, wordt bij enkele sessies dan MDMA gebruikt. "Deelnemers hebben meer empathisch vermogen richting zichzelf en staan meer open voor de relatie met de therapeut", legt Van Dam uit.

Terug naar het trauma

Een belangrijk onderdeel van MDMA, naast dat de relationele behoefte wordt versterkt, is het bevorderen van de angstregulatie. Van Dam: "Je kunt beter omgaan met de spanningen die er op dat moment zijn, en die je wellicht dus ook ervaart als je terugdenkt aan een trauma."

Als het gaat om een traumatische gebeurtenis, gaat het om blootstelling aan een dreigende dood, ernstige verwonding of seksueel geweld, legt jeugdpsychiater Ramón Lindauer uit. Het kan daarbij een trauma zijn dat iemand zelf ondergaan heeft of getuigen van is geweest. Huiselijk geweld, seksueel misbruik of een groot verkeersongeval zijn allemaal voorbeelden van traumatische ervaringen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iets anders dan een pilletje op zaterdagavond

MDMA staat op de verboden middelen lijst, en verhalen over drugsgebruik in media doen het onderzoek niet veel goeds. "We moeten blijven benadrukken dat het echt iets totaal anders is dan het pilletje dat je op zaterdagavond krijgt aangeboden", zegt Van Dam. "Er zit hier echt een hele begeleiding omheen. En ook ondersteuning en voorbereiding: dat is een groot verschil met hoe we het kennen."

Bovendien is het ook niet een behandeling waar zomaar op teruggevallen zal worden. Lindauer: "Het gaat om jongeren die PTSS-klachten ontwikkelen, die ook een goede gerichte behandeling hebben gekregen zoals traumagerichte cognitieve gedragstherapie of EMDR, en waar die behandeling niet of onvoldoende aanslaat. Of jongeren die niet over de traumatische ervaring kunnen praten omdat het zoveel angst en spanning oproept, dat ze niet in staat zijn om te profiteren van een effectieve behandeling." Kortom, het gaat maar om een beperkte groep jongeren bij wie gekeken wordt of die baat hebben bij een behandeling waar MDMA wordt toegepast.

Het onderzoek

Het gebruik van MDMA bij behandeling van PTSS is niet nieuw. Bij volwassenen wordt deze behandeling al gebruikt, bijvoorbeeld bij Amerikaanse oorlogsveteranen. Maar, voor jongeren bestaat deze behandeling nog niet en daarom wordt het onderzocht door Van Dam en door Lindauer. Het onderzoek dat aan de basis van dit nieuwe onderzoek staat, komt voort uit mensen die al tientallen jaren met een trauma rondliepen. Juist door in een vroeg stadium deze behandeling met MDMA te bieden, zou een heleboel leed voorkomen kunnen worden.

Maar, dat is nog een stap te ver op dit moment, zegt Van Dam: "We hebben nu een onderzoek opgezet waarbij we eerst met jongeren, ouders en professionals gaan kijken wat ze vinden van het idee." Dat gaan ze doen met 16-24-jarigen. Bovendien is voor de behandeling met volwassenen een stappenplan geschreven. Daarvan wordt onderzocht of dit ook toe te passen is bij jongeren met PTSS, of dat zij een ander stappenplan zouden moeten volgen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie