Gezondheid

Nieuwe docu Oprah en prince Harry over mentale gezondheid: 'Allemaal heftige verhalen'

AVROTROS
foto: Applefoto: Apple
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe docu Oprah en prince Harry over mentale gezondheid: 'Allemaal heftige verhalen'

Praten over mentale gezondheid staat meer dan ooit op de kaart. Koningin Máxima sprak erover in haar gesprek met Matthijs van Nieuwkerk, naar aanleiding van de zelfdoding van haar zus. En deze week verschijnt de nieuwe documentaire serie The Me You Can't See verschenen, waarin Oprah Winfrey en Prince Harry hetzelfde onderwerp bespreken.

'De gemene deler van de sprekers in de documentaire is eenzaamheid en het onvermogen om erover te praten met je naasten', ziet GZ-psycholoog Gijs Coppens van OpenUp. "Die mensen leven weer omdat ze hun verhaal kunnen doen. En dat is wat therapie ook biedt: voor het eerst een respectvolle manier van luisteren naar het individu."

Het komt overal voor

De vier afleveringen laten zien dat iedereen vroeg of laat te maken krijgt met psychische problemen. Als het niet bij jezelf is, dan wel bij een familielid of vriend. "Ongeveer 40% van de bevolking ontwikkelt ergens in zijn of haar leven een psychische stoornis. Dus dat je zoveel klachten hebt dat je niet meer kunt functioneren in het dagelijks leven. En dus hulp nodig hebt", aldus Coppens.

Mannen hebben er net zo vaak last van als vrouwen, ziet Coppens. Toch is dat op de sofa niet altijd terug te zien: "In de geestelijke gezondheidszorg is 60% van de mensen die we helpen vrouw. Dat heeft met culturele verschillen te maken. Als man moet je doorpakken, niet huilen. Mannen worden daarin anders gesocialiseerd. Dus het is belangrijk dat dit soort rolmodellen zich uitspreken en dat we de dialoog gaan voeren."

Kleine thema's ook bespreken

In The Me You Can't See zien we Oprah en Harry openlijk praten over hun psychische problemen, maar we zien ook een Olympisch bokser, de winnaar van een kookprogramma, en zelfs Lady Gaga. Allemaal vertellen ze heftige verhalen, soms zelfs over zelfdoding.

Coppens vindt het goed dat er aandacht voor is in de Apple-serie, maar hoopt dat er ook een breder gesprek op gang komt. "Het gaat er ook om dat er kleinere dilemma's zijn. Balen van je relatie, slecht slapen vanwege problemen op werk. Dat kan ook al impact hebben. Mentale gezondheid is een dimensie waar we allemaal mee maken. Ik hoop dat als we op de kleinere thema's het gesprek voeren, de grotere dilemma's al eerder opgelost kunnen."

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113. De docuserie The Me You Can't See van Oprah en prince Harry is vanaf nu te zien op Apple TV+ en het interview met koningin Máxima is natuurlijk terug te zien op NPO Start.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie