Gezondheid

De gevolgen van ongelijkheid in ons zorgstelsel: geen geld voor de tandarts

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De gevolgen van ongelijkheid in ons zorgstelsel: geen geld voor de tandarts

Wat is de relatie tussen armoede en kiespijn? Zo’n anderhalf miljoen mensen in Nederland gaan weleens een jaar niet naar de tandarts. In DOCS een korte documentaire over de gevolgen van ongelijkheid in ons zorgstelsel.

#44 - Ali P. wil naar huis I Als het lachen je vergaat

Armoede en kiespijn

Stel je voor: je zit een boterham te eten, en dan valt zomaar je voortand eruit. Wat zou je dan doen? Zo’n anderhalf miljoen mensen in Nederland gaan weleens een jaar niet naar de tandarts omdat ze daar geen geld voor hebben. Jordy is, om financiële redenen, al veel langer niet geweest. En als zijn voortand eruit valt, heeft hij geen flauw idee hoe hij dat moet oplossen.

'Je schaamt je rot'

"Het was meteen een openluchtmuseum", zegt Jordy. "Je schaamt je rot. Je kunt niet goed kauwen. Je krijgt ontstekingen die doorwerken door je hele lichaam. En ja, met solliciteren was het rottig. In een winkel werken? Ja, dat kan natuurlijk niet, want het ziet er niet uit."

Als het lachen je vergaat is een korte audiodocumentaire gemaakt tijdens de Oorzaken Podcast Academy, een opleidingstraject voor nieuw podcasttalent. Een verhaal van Brechtje Keulen over de gevolgen van ongelijkheid in ons zorgstels, en de innige band tussen armoede en kiespijn.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn te horen op NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie