Gezondheid

KWF Kankerbestrijding: 'Het kabinet moet met een nationale 'kankeragenda' komen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KWF Kankerbestrijding: 'Het kabinet moet met een nationale 'kankeragenda' komen'

KWF Kankerbestrijding roept het kabinet op om met een nationaal plan te komen in de strijd tegen kanker. "Wij pleiten al heel lang voor het opstellen van een kankeragenda", zegt directeur Johan van de Gronden in Spraakmakers.

In Nederland overlijden jaarlijks 45 duizend mensen aan de gevolgen van kanker. Dat is drie keer meer dan aan corona. "Het is een stille pandemie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gisteren werd bekend dat de Europese Commissie de komende jaren 4 miljard euro uitgeven om het aantal doden door kanker te verlagen. Van de Gronden juicht dit toe, maar verwacht ook van Nederland meer ambitie.

Regie

Het ministerie van Volksgezondheid zou volgens hem de regie én de coördinatie weer in handen moeten nemen. "KWF investeert jaarlijks meer dan 100 miljoen euro in oncologisch onderzoek. Ik heb geen goed beeld wat de overheid en anderen investeren."

Ook moeten in de kankeragenda afspraken worden gemaakt over hoe de preventie en de opsporing van kanker kan worden verbeterd. "De ontwikkelingen gaan hard dus we de kwaliteit van de bevolkingsonderzoeken kunnen we verbeteren."

5-jaar overlevingskans

Het belangrijkste doel van de agenda moet worden dat de 5-jaar overlevingskans van kankerpatiënten omhoog gaat. Van den Gronden: "65 procent van de mensen die de diagnose kanker krijgen, kent een perspectief van vijf jaar of meer. Ons ideaal is om dit naar 75 procent te brengen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie