Gezondheid
AVROTROS

Hoe we straks allemaal 100 jaar worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe we straks allemaal 100 jaar worden

Het internet staat vol met claims over gezond oud worden. Van minder koffie drinken en dagelijks flossen, tot 111 pillen per dag slikken en bloedtransfusies van tieners. Dé verouderingsprofessor van Nederland vertelt hoe het echt zit.

Wat is ouder worden eigenlijk? "De hoofdoorzaak van veroudering zijn beschadigingen in het DNA", vertelt hoogleraar moleculaire genetica prof. dr. Jan Hoeijmans in dr Kelder en Co.

"Over het algemeen geldt dat als je jong bent, beschadigingen in het DNA nog snel hersteld kunnen worden. Als je ouder wordt, raakt dat reparatiemechanisme ook beschadigd. Zo ga je geleidelijk verder achteruit."

Bloedtransfusies en pillen

Die beschadigingen in het DNA en het vermogen van je lichaam om die te herstellen, zijn weer van twee dingen afhankelijk: erfelijkheid en levensstijl. Uit wie je geboren wordt, heb je niet voor het zeggen. Dus zit er maar een ding op: gezond leven.

Het antwoord op de vraag: 'Hoe word ik 100?', is dan ook tamelijk saai: "Niet roken, niet te veel eten, niet te veel blootstelling aan UV-straling en elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed", aldus professor Hoeijmans. "En je moet natuurlijk niet onder een bus komen."

Bloedtransfusies en 111 pillen per dag slikken om 'biologisch jonger' te worden, zoals miljonair Bryan Johnson doet? "Niet wetenschappelijk bewezen."

Uitschieters naar 150

We krijgen ze dan misschien niet cadeau, die extra jaren, maar Hoeijmans verwacht weldegelijk dat de gemiddelde levensverwachting de komende jaren verder stijgt. "Als de lijn zich doorzet, wordt de helft van de kinderen die nu geboren wordt, honderd jaar."

De ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek naar veroudering, gaan enorm hard. "Als we die wetenschappelijke kennis om kunnen zetten in een levensstijl, verwacht ik dat we binnen vijftig jaar enkele mensen van 150 jaar op de wereld hebben."

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie