Gezondheid

'Belangrijk dat royals zich inzetten voor geestelijke gezondheid'

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Belangrijk dat royals zich inzetten voor geestelijke gezondheid'

"Iedereen kent het gevoel", hoor je de Britse kroonprins William zeggen. Hij en zijn broer Harry en hun echtgenotes Kate en Meghan hebben een speciaal spotje ingesproken, voor een campagne tegen stress, depressie en andere psychische problemen.

"Onderzoek naar psychische problemen is heel belangrijk", vertelt Gonneke Stevens in NOS Met het Oog op Morgen. Stevens is universitair hoofddocent Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt een grote groep Nederlandse jongeren, en kijkt hoe gelukkig die zijn.

Er zijn best wat verschillen tussen Nederlandse en Engelse jongeren op dat vlak, weet zij. "De levenstevredenheid van Nederlandse jongeren is 7,8 en in Engeland is dat 7,4, een aanzienlijk verschil."

Bespreekbaar maken

Nederlandse jongeren zijn volgens haar veel positiever over sociale relaties. Bijvoorbeeld met vader en moeder, klasgenoten en vrienden. "Dat beschermt tegen psychische problemen. En een belangrijk verschil is dat vooral meisjes in Engeland heel veel druk door schoolwerk ervaren. 75 procent van de meisjes geeft dat aan ten opzichte van 40 procent van de jongeren in Nederland."

Op de website die William, Harry, Kate en Meghan promoten, kunnen jongeren ontspanningsoefeningen krijgen en doorverwijzingen. "Ik ben benieuwd hoeveel mensen echt hulp zoeken via deze site. Het is belangrijk dat de Britse royals zich inzetten om dit bespreekbaar te maken. Dat zou in Nederland ook kunnen."

Ster advertentie
Ster advertentie