Gezondheid

Hoe herken je het? 5 vragen over hartfalen

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe herken je het? 5 vragen over hartfalen

Een kwart miljoen zestigplussers heeft last van hartfalen, zonder zich daarvan bewust te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting. Klachten blijken niet of pas te laat herkend te worden. Daarom vandaag in Stax&Toine vijf vragen over hartfalen. Huisarts en onderzoeker Frans Rutten geeft antwoord.

1. Wat zijn de symptomen van hartfalen?

Kortademigheid, minder goed kunnen inspannen en vocht vasthouden. Dat kan zich uiten in dikke enkels of omdat er vocht op de longen zit, mensen niet zo goed plat kunnen liggen of 's nachts benauwd worden.

2. Waarom wordt hartfalen door veel zestigplussers niet herkend?

Dat komt doordat het vaak een wat sluipend begin kent en als tweede doordat klachten als kortademig bij inspanning, sneller buiten adem zijn of niet zo goed mee kunnen komen vaak aan leeftijd wordt geweten of aan het feit dat ze druk zijn geweest die dag. Wat ook nog wel eens voorkomt is doordat men zelf bij kortademigheid denkt aan de longen, ook de huisarts op dat spoor zit en daar onderzoek naar wordt gedaan. En dan vergeten ze te denken aan het hart.

3. Wat gebeurt er met het hart bij hartfalen?

Het hart is te vergelijken met een pomp. Bij hartfalen is de pompwerking verminderd. Het is belangrijk te weten dat het hart een zuigpomp is. Soms zit het 'm in de zuigwerking waardoor het aanzuigen van het bloed niet goed is. Of het knijpen van het hart wordt verstoord. In beide gevallen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Daardoor krijgen organen onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen en worden afvalstoffen slecht afgevoerd.

4. Wat zijn de oorzaken van hartfalen?

De belangrijkste oorzaak dat het aanzuigen van het bloed niet goed gebeurt is als mensen langdurig een hoge bloeddruk hebben gehad. Dat het knijpen verstoord is zie je bijvoorbeeld na een hartinfarct optreden, maar dat kan ook zijn door een dotterbehandeling van het hart of een bypassoperatie. Een derde oorzaak is type 2 suikerziekten en als vierde aangeboren hartafwijkingen.

5. Je hoort bij hartaandoeningen vaak dat er verschillen zijn in klachten en ontwikkeling tussen mannen en vrouwen. Is dat bij hartfalen ook zo?

Nee, daar zijn die verschillen niet zo duidelijk. Bij zowel mannen als vrouwen is de kortademigheid, de verminderde inspanningstolerantie en het vocht vasthouden gelijk. Er kunnen wat nuanceverschillen zijn. Plotseling benauwd worden is iets dat we iets meer bij vrouwen zien en dat heeft ermee te maken dat bij vrouwen de zuigwerking van het hart iets minder goed is.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie