Gezondheid

Werken bij zelfmoordpreventielijn: 'De paniek in zijn stem, horen hoe eenzaam hij was'
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werken bij zelfmoordpreventielijn: 'De paniek in zijn stem, horen hoe eenzaam hij was'

Ger Ceelen voert als vrijwilliger bij 113 Zelfmoordpreventie wekelijks zo'n acht tot tien gesprekken met mensen die naar de hulplijn bellen. Sommige gesprekken blijven haar bijzonder bij, vertelt ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Een paar jaar geleden sprak ze een jonge jongen die naar 0900 0113 belde. "De paniek in zijn stem, horen hoe eenzaam hij was. Dat trof me enorm", vertelt Ceelen. "Hij huilde veel. We hebben eerst ademhalingsoefeningen gedaan want het lukte niet om contact met hem te maken."

De jongen schetste een treurige situatie: "Hij had niemand om mee te praten, gescheiden ouders, het ging slecht op school en hij was nog jong. Dat laat mij niet onberoerd nee."

De stichting 113 Zelfmoordpreventie voert jaarlijks zo'n 70.000 crisisgesprekken. Die gesprekken worden veelal door vrijwilligers gevoerd. Staatssecretaris Blokhuis wil dat het nummer 0900-0113 verandert in 113 omdat het nu tot verwarring zou kunnen leiden.

Stappenplan

Toen Ceelen drie jaar geleden een interview met oprichter Jan Mokkenstorm hoorde over eenzaamheid bij mensen die in een zelfmoordcrisis zitten, wist ze dat ze iets moest doen. "Dat trof me heel erg. Ik wil een bijdrage leveren om dat te verminderen."

Een gesprek via 113 gaat volgens een stappenplan, vertelt Ceelen. "Wat wij altijd doen is vragen waar de beller is, of er iets is waar ze zich pijn mee kunnen doen of mogelijk al iets hebben ingenomen. Als ze wel iets in hun buurt hebben liggen, vragen we of ze dat weg willen doen. En daar zijn ze zeer toe bereid omdat ze toch een reden voelen om contact te maken met ons."

"Soms zou je willen dat je erbij was. En dan is het aan ons om met onze betrokkenheid daar te zijn, maar dan met een lijn ertussen. Om te zorgen om heel zorgvuldig in contact te gaan."

Hoe het afloopt met de mensen die gebeld hebben, weet Ceelen meestal niet. "Dat is lastig. Maar het is goed om te weten dat er ook mensen zijn die ons kaartjes of bloemen sturen. We krijgen sponsorgeld en giften, dat zijn ook uitingen van dankbaarheid."

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie