Gezondheid

Bonten: Mensen moeten niet zo negatief doen over het vaccinatiebeleid

EO
foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Bonten: Mensen moeten niet zo negatief doen over het vaccinatiebeleid

Mensen zijn veel te negatief over het Nederlands vaccinatiebeleid. Dat vindt arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht. Hij vindt dat het vaccinatieprogramma heel goed loopt. "Je moet eerst kijken naar hoeveel vaccins we krijgen en dan hoe je het naar de vaccinatieplekken krijgt. Daar zit weinig verlies van tijd in", zei Bonten in Dit is de Dag.

"We zaten vorige week op meer dan 800.000 mensen die een prik gekregen hebben en dat tempo gaat nog verder omhoog", zegt Bonten. Hij vindt dat mensen veel te ongeduldig zijn: "We moeten wel even geduld hebben. Mensen denken dat het in één of twee weken te regelen is, maar dat is het niet."

Bonten vindt dat we onze zegeningen moeten tellen. "Het is een groot voorrecht dat we in zo'n korte tijd zoveel vaccins hebben die veilig en werkzaam zijn. Daar hadden we een jaar geleden niet op durven hopen. Heb even geduld."

De arts snapt wel dat mensen boos worden. "Het is een uiting dat mensen gefrustreerd zijn over hoelang dit duurt. De frustratiedrempel is erg laag geworden."

Indiase variant

Ondertussen maakt Bonten zich zorgen om de Indiase variant, die na de Britse-, Zuid-Afrikaanse- en Braziliaanse variant nu rondgaat. Vooral Groot-Brittannië heeft er nu last van, vertelt Bonten: "Uit Engeland komen betrouwbare gegevens en die geven reden tot onrust. Ze zien daar een snelle toename in een aantal regio's. Het lijkt op de situatie toen de Britse variant ontdekt werd."

Daarnaast is de Indiase variant weer besmettelijker dan de Britse. Zelfs in Groot-Brittannië, waar 50 procent van de inwoners gevaccineerd is, gaat het dus snel rond. Of die gevaccineerden allemaal beschermd zijn is nog niet bekend, maar het lijkt er wel op, zegt Bonten: "Er is op dit moment nog geen reden om aan te nemen dat het vaccin geen bescherming biedt tegen deze Indiase variant."

In Nederland is de variant nog niet op grote schaal aanwezig, vertelt hij: "Uit steekproeven blijkt dat de Indiase variant nog maar heel sporadisch in Nederland aanwezig is." Maar als de variant wel in grotere aantallen aanwezig gaat zijn, kan het snel gaan, zegt Bonten: "Hoe wij ons gedragen is niet heel anders dan in Engeland, dus dan zou zo'n variant zich net zo makkelijk gaan verspreiden als in Engeland. Hier zijn minder mensen gevaccineerd, dus hier gaat het waarschijnlijk nog sneller."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie