Gezondheid

Viroloog Ab Osterhaus: Moeilijk om van het apenpokkenvirus af te komen

WNL
foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Ab Osterhaus: Moeilijk om van het apenpokkenvirus af te komen

Volgens viroloog Ab Osterhaus moet er overgegaan worden tot een ‘alle hens aan dek’ aanpak om het apenpokkenvirus wereldwijd onder controle te brengen. De Wereldgezondheidsorganisatie riep dit weekend de apenpokken uit tot ‘een internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. Volgens Osterhaus gebeurde dat te laat: "Er zijn infecties in meer dan 70 landen, meer dan 16.000 mensen zijn geïnfecteerd. Dus het is moeilijk om dit te stoppen, daar ben ik niet erg optimistisch over. Er moet zo snel mogelijk gevaccineerd worden."

Viroloog Ab Osterhaus: Moeilijk om van het apenpokkenvirus af te komen

In de regio’s Amsterdam en Den Haag zijn ze vandaag begonnen met het vaccineren van een aantal risicogevallen. Het gaat om preventieve vaccinaties voor zo’n 32.000 personen. “Dat is een goede zaak”, vindt Osterhaus. Toch plaatst de viroloog een kanttekening. “Het probleem is dat wij wereldwijd absoluut onvoldoende vaccins hebben.” Volgens Osterhaus liggen er in Nederland wel genoeg vaccins op de plank.

Stigma

Osterhaus is het overigens niet eens met het stigma dat apenpokken alleen heerst onder mannen die seksueel contact onderhouden met andere mannen. “Het is nu toevallig zo dat het virus veel voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen, maar dit komt niet alleen bij homo’s voor. Het komt ook bij heteroseksuelen voor.”

Quarantaineregels

Het apenpokkenvirus wordt voornamelijk seksueel overgedragen en dat “is een vrij beperkt iets”, volgens Osterhaus, die het tegelijkertijd ook een “voordeel” van het virus noemt. “Het gaat niet makkelijk over.”

Indien iemand toch besmet is geraakt met het virus om met een besmet persoon in contact is gekomen wordt gesommeerd drie weken in isolatie te gaan. Het kan namelijk vijf tot 21 dagen duren voordat iemand symptomen ontwikkelt. Om die reden is de viroloog er wel voorstander van om besmette personen te verplichten in isolatie te gaan. Al “is dat altijd een heel moeilijk ding”, zegt Osterhaus. “Als je contact gehad hebt ga je drie weken in isolatie.”

Ab Osterhaus (25 juli 2022)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie