Gezondheid
EO

'Neem vrouwen serieus die in plaats van de pil kiezen voor natuurlijke anticonceptie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Neem vrouwen serieus die in plaats van de pil kiezen voor natuurlijke anticonceptie'

Expertisecentrum Rutgers ontdekte dat 14 procent van de vrouwen tussen 18 en 29 jaar 'natuurlijke anticonceptie' gebruikt. Vaak houdt dit in dat de vruchtbare dagen worden bijgehouden. Onbetrouwbaar, waarschuwt Rutgers' programmadirecteur anticonceptie Ineke van der Vlugt in Dit is de Dag. Maar ze vindt wel dat deze vrouwen serieus moeten worden genomen: "Als vrouwen geen hormonen willen gebruiken, moet je kijken naar alternatieven."

Natuurlijke anticonceptie: veilig alternatief voor pil of spiraaltje? (31 januari 2024) - Dit is de Dag

Ongeveer tweederde van de jonge vrouwen die voor natuurlijke anticonceptie gaat, houdt de menstruatiecyclus bij, in een app of op papier. Op de vruchtbare dagen kan dan worden afgezien van seks of er kan een condoom worden gebruikt. Dit kan echter onbetrouwbaar zijn, zegt Van der Vlugt. "Die vruchtbare dagen inschatten is heel lastig. De ovulatie is moeilijk te voorspellen, want door koorts, ziekte en onregelmatige leefstijl kan je cyclus worden verstoord."

De reden dat jonge vrouwen geen anticonceptiepil willen slikken of een spiraaltje willen laten plaatsen, is omdat ze geen hormonen in hun lijf willen, bleek uit het onderzoek van Rutgers. Van der Vlugt merkt dat huisartsen zich hier niet altijd raad mee weten. Ze hebben vaak weinig kennis op het gebied van natuurlijke anticonceptie. "Veel artsen kunnen vrouwen niet goed instrueren", zegt ze. Op dit moment gebruiken veel jonge vrouwen daarom social media als bron.

TikTok

Dit laatste herkent Guénaëlle de Graaf, consulent van Sensiplan. Op een platform als TikTok staan veel filmpjes over natuurlijke anticonceptie, maar die geven vaak geen compleet beeld, vindt ze: "Het slechte is dat je uitgenodigd wordt om op basis van te weinig kennis tot bepaalde keuzes te komen."

De Graaf geeft voorlichting over de sympto-thermale methode, een natuurlijke methode waarbij onder andere de lichaamstemperatuur wordt gemeten. Dit is een stuk betrouwbaarder dan de kalendermethode, maar vergt veel kennis en discipline. Dit geldt voor alle natuurlijke methoden, zegt ze: "Bedrijven spelen in op de behoefte van vrouwen en bieden een soort quick fix aan, maar het is echt belangrijk om kennis tot je te nemen."

'Pil werkt voor veel mensen wél'

Van der Vlugt vindt dat op sociale media veel te weinig aandacht is voor de positieve kanten van de pil. "Op TikTok worden vooral negatieve verhalen gedeeld over de pil en hormonen. Er moet meer balans komen, want er is ook een groep die heel tevreden is over hormonale anticonceptie. En er moet ook een tegenwicht geboden worden tegen het ophemelen van natuurlijke methode, want je hebt veel discipline nodig en een welwillende partner. Daar is bijna geen aandacht voor op social media."

Natuurlijke anticonceptie: goed alternatief voor pil of spiraaltje?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie