Binnenland
KRO-NCRV

'Jongeren krijgen onvoldoende en onbetrouwbare informatie over seksualiteit'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jongeren krijgen onvoldoende en onbetrouwbare informatie over seksualiteit'

De pil en condooms zijn een stuk minder populair onder jongeren tussen de 13 en 25 jaar, blijkt uit onderzoek van expertisecentrum Rutgers en Soa Aids Nederland. "Ze krijgen onvoldoende informatie over seksualiteit", stelt Ineke van der Vlugt, sociaal wetenschapper bij Rutgers, bij Spraakmakers.

Betrouwbaarheid

Jongeren beoordelen de seksuele voorlichtingslessen op hun scholen gemiddeld met een 5.6, en dat al jaren lang. "De wijze waarop dat aangeboden wordt, wisselt per klas", zegt Van der Vlugt. Toch is het een "recht" om hier goed over onderwezen te worden, vindt de sociaal wetenschapper. "Ze zoeken via internet naar informatie of via vrienden, maar die informatie is niet altijd betrouwbaar."

'Vrij veilig'

In 2012 is de overheid gestopt met de 'vrij veilig'-campagnes, maar die moeten nieuw leven ingeblazen worden, vindt Van der Vlugt. "Het is ontzettend belangrijk dat jongeren hierover geïnformeerd worden. Seksuele voorlichting kan écht beter." Daar is Krista Arriëns, presentatrice van Sekszusjes, het mee eens. "Wat per definitie veranderd is, is dat jongeren de hele dag op hun telefoon zitten. Daar krijgen ze hun informatie."

Wensen en grenzen

Seksuoloog Peter Leusink denkt dat het "veel beter" kan, maar vindt ook dat het uitgebreider moet. "We moeten het seksuele gesprek aangaan, niet alleen over voorlichting." Vooral jongens moeten geïnformeerd worden, stelt Leusink, omdat het een "vergeten" groep is. "Dat ze leren wat consent is en hoe het vrouwelijk lichaam werkt. Dat het leerproces erbij hoort. Wensen en grenzen."

Opvoeding

Marcel Boon gaf seksuele voorlichting aan jongeren en benadrukt dat scholen "niet willen weten" of leerlingen seks hebben. Daarom moeten scholen andere instanties inhuren om dat gesprek aan te gaan. "Vreemde ogen dwingen", aldus Boon. Dat ziet luisteraar Jeroen van der Zeeuw anders. "Het hoort gewoon bij de opvoeding. Het is geen makkelijk gesprek, maar het hoort er wel bij."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie