Gezondheid

Tweede piek corona: 'Moeten er vanuit gaan dat dit gaat gebeuren'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede piek corona: 'Moeten er vanuit gaan dat dit gaat gebeuren'

Hoewel we er niet op hopen, moeten we uitgaan van een tweede piek van het coronavirus. Dat zegt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers in Spraakmakers. "Zeker als je maatregelen versoepelt, dan moet je ervan uitgaan dat het aantal besmettingen gaat stijgen."

Kuipers, tevens directeur van het Erasmus MC, vindt het "fenomenaal" hoe de Nederlandse bevolking tot nu toe om is gegaan met de crisis. "Dat heeft ertoe geleid dat we situaties die we uit het buitenland kennen, zoals in Noord-Italië en New York, hebben weten te voorkomen."

Maar het virus is nog altijd niet weg, er is geen vaccin en geen behandeling. En dus zal het aantal besmettingen bij versoepeling toenemen. "Waar het nu om gaat is dat we gedoseerd proberen uit de hele strakke lockdown te komen, zonder dat opnieuw een piek ontstaat die ons over de schoenen loopt."

Nieuw ziekbeeld

Covid-19 is een nieuw ziekbeeld dat de komende periode terug zal blijven keren in de zorg, naast de reguliere zorg wanneer die volledig hervat wordt. "Dat betekent dat naast wat we deden, we ruimte moeten bouwen voor patiënten met deze aandoening."

Ook is het van belang het aantal nieuwe besmettingen goed te monitoren, zodat als het aantal te snel oploopt, de maatregelen in de maatschappij daarop aangepast kunnen worden.

1700 ic-bedden

Minister Hugo de Jonge noemde een getal van 1700 ic-bedden waarnaar structureel opgeschaald moet kunnen worden. Bij de zorg ligt een angst of dat mogelijk is en of de kwaliteit gewaarborgd kan worden. Kuipers: "Die angst is volstrekt begrijpelijk. Maar ik zie het niet zozeer dat we ons af moeten vragen of het kan, maar of het moet."

De komende tijd is de doelstelling om na te denken over dit mogelijk kan zijn, in overleg met artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid. De vergrote capaciteit vraagt onder andere om opleiding van mensen, personeel en apparatuur.

Beter voorbereid zijn

Als medicus is Kuipers gewend aan onzekerheid en onmacht die aan de orde is in deze crisis. Hij en met hem iedere verpleegkundige, hoopt uiteraard dat een nieuwe piek van besmettingen uitblijft. "Maar je kunt niet achterover zitten en op hoop varen. We moeten beter voorbereid zijn een tweede keer en plannen klaarhebben."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie