Gezondheid

Seksueel geweld door gynaecologen in Frankrijk: 'Het is een landelijk probleem'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Seksueel geweld door gynaecologen in Frankrijk: 'Het is een landelijk probleem'

In Frankrijk komen duizenden vrouwen naar voren met verhalen over seksueel geweld door gynaecologen. Ze vertellen over seksisme, hardhandig optreden en zelfs verkrachting door de gynaecologen. Zaterdag wordt in Parijs een landelijke demonstratie gehouden tegen seksueel geweld. In het NOS Radio 1 Journaal een verslag van correspondent Frank Renout.

Euredice Lombart ging zes maanden geleden naar de gynaecoloog in Versailles. En dat liep niet goed. "Al bij het eerste gesprek stelde de gynaecoloog gekke vragen", vertelt Lombart aan Frankrijk-correspondent Frank Renout. "Ik moest vertellen of ik wel eens seks met vrouwen had en wat mijn favoriete seksstandje was.

En toen kwam het lichamelijk onderzoek. De arts ging tussen haar benen staan. Hij duwde zich helemaal tegen har aan en ging over haar heen liggen. Liggend over haar begon hij haar borsten te strelen. "Er was niets medisch aan", zegt Lombart. De arts kwam overeind en duwde zonder enige waarschuwing zijn vingers in haar vagina. "Hij vroeg toen ook of ik zijn vingers wel goed voelde."

Aangifte

In heel Frankrijk zijn vrouwen opgestaan met soortgelijke verhalen over gynaecologen die seksistische opmerkingen maken of zich schuldig maken aan seksueel geweld. In Parijs is justitie zelfs een onderzoek begonnen. Zes vrouwen hebben daar aangifte gedaan tegen één gynaecoloog. Hij wordt onder meer verdacht van verkrachting van een meisje van vijftien.

Bij een slachtoffervereniging melden zich nu zo'n 200 vrouwen per maand met verhalen over gynaecologisch geweld. Vooral de aandacht in de pers voor die zaak in Parijs zorgde voor een stortvloed aan nieuwe getuigenissen. "Het gaat dus niet om een paar incidenten. Het is een landelijk probleem", aldus voorzitster Sonia Bisch. "Slachtoffers die naar de politie gaan, worden vaak niet serieus genomen. Vrouwen kunnen wangedrag van gynaecologen vaak niet bewijzen. De gynaecologen ontkennen het en gaan vervolgens vrijuit."

Gedragsregels

De Franse regering werd eerder al door een eigen adviesraad opgeroepen om in actie te komen, maar er gebeurde niks. Het nationale college van gynaecologen heeft nu wel gedragsregels opgesteld voor de artsen, wat ze wel en niet mogen en moeten doen. Die regels moeten in de wachtkamers worden opgehangen. "Gedragsregels zijn niet genoeg", zegt Bisch. "Vrouwen moeten meer geholpen worden en artsen die over de schreef gaan moeten vaker ook echt gestraft worden."

Euredice Lombart heeft nog steeds problemen door het consult bij haar gynaecoloog. Ze kreeg psychologische hulp. Over zes maanden moet ze weer een onderzoek ondergaan, maar ze is doodsbang, zegt ze. "Ik weet niet welke gynaecoloog nog te vertrouwen is. Maar als ik ga, dan ga ik niet meer alleen. Ik neem iemand mee."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie